Čačak: Kompanija „STAX Technologies d.o.o“ iz Čačka, koja se bavi razvojem i proizvodnjom mašina za pakovanje u industriji prerade higijenskog papira, učesnik je novog ciklusa obuka „ Znanjem do posla“. Uz stručnu podršku mentora iz ove kompanije obučavaće se 12 mladih za profil CNC operatera.

To je drugo učešće ove kompanije u programu obuka na radnom mestu po projektu „Znanjem do posla“. U prethodnom ciklusu obučeno je devetoro operatera za rad na CNC mašinama.

„Odluku o učešću u novom ciklusu smo doneli iz dva razloga. Kompanija ima dinamičan rast i u narednom periodu će nam biti potreban veliki broj kvalifikovanih radnika. Drugo, imamo sjajna prethodna iskustva u vezi sa obučavanjem mladih radnika“ rekao je za naš sajt Mladen Mojsilović, rukovodilac za ljudske resurse .

 

 

Obukama do kvalitetnih radnika

Budući da na tržištu ima problema sa pronalaženjem adekvatnih i kvalifikovanih kadrova “STAX Technologies” je osmislio alternativni način regrutovanja, in-house regrutni centar – eduSTAX. Centar služi za obuku postojećih i edukaciju potencijalnih zaposlenih u oblasti mašinske proizvodnje.

„Po objavljivanju poziva u projektu „Znanjem do posla“ zaključili smo da bi uključivanje u ovaj program obuka doprinelo daljem rastu našeg edukativnog centra eduSTAX,  time što bismo dobili napredni i specijalno dizajnirani plan i program nastave, radili na izgradnji teorijskih i praktičnih mentora, kao i time što bismo ostvarili značajna finansijska sredstva koja bi potpomogla dalji razvoj edukativnog centra“ kaže Mojsilović, objašnjavajući odluku kompanija da se uključi u obuke „E2E“.

 

U kompaniji ističu da će iskustvo iz prethodnog ciklusa obuka „Znanjem do posla“ biti značajno i za realizaciji novog.

 

 

Kroz prethodni ciklus obuke smo imali prilike da vidimo u kojim segmentima se polaznici najslabije snalaze, na osnovu testa teorijskog znanja i kasnijeg rada na mašinama, tako da ćemo u ovom ciklusu staviti akcenat na te oblasti“ rekao je Mojsilović.

 

 

Šansa za zaposlenje

Prva generacija polaznika „Znanjem do posla“ se zaposlila u kompaniji posle završetka obuke. U grupi od devet praktikanata njih sedam je zadovoljilo kriterijume i ostalo da radi u „STAX Technologies“.

Kompanija je, zatim, imala još jednu generaciju polaznika u sopstvenoj organizaciji, pa je od 15 polaznika njih 12 uspešno završilo obuku i zaposlilo se u „STAX-u“.

„Izuzetno smo zadovoljni ovim načinom dolaska do mladih kadrova. Na ovaj način imamo priliku da radimo sa mladim ljudima i da njihove profesionalne kompetencije oblikujemo prema našim potrebama. Takođe, imamo priliku da sa mladim ljudima, koji su na početku svoje karijere, radimo na poslovnoj etici i profesionalnom ponašanju, što se kod već „gotovih“ kadrova sprovodi mnogo teže“ kazao je Mojsilović.

 

U kompaniji navode da su kadrovi iz oblasti mašinske proizvodnje izuzetno deficitarni na tržištu rada.

„Kada na to dodamo i našu potrebu za modernim obrazovnim profilima, poput CNC operatera ili programera, pronalaženje adekvatnih kadrova predstavlja veliki izazov“ kaže Mojsilović.

 

Do novih radnika su ranije dolazili putem oglasa i preporuka za već formirane kadrove i kroz edukativni centar za obuku mladih i novih kadrova.

 

„U oba slučaja smo bili prinuđeni da ponudimo dodatnu obuku kako bi novozaposleni mogli da odgovore na specifične izazove naše proizvodnje“ rekao je Mojsilović.

 

 

Prednosti obuke „Znanjem do posla“

„Prednosti su brojne. Izdvojio bih sjajan nastavni plan i program, koji uz pomoć teorijskih i praktičnih mentora daje jednu strukturalnu celinu, na osnovu koje imamo tako visok procenat uspešno obučenih polaznika. Takođe, pomoć pri selekciji i odabiru polaznika je od velike pomoći. Napominjem i veliku važnost finansijske podrške“, istakao je Mojsilović.

Kompanija „ STAX Technologies“ ima aktivnu ulogu u obuci polaznika. Obezbeđene su učionice za teorijsku nastavu, zatim CNC simulatori na kojima polaznici započinju praktični deo obuke, i na samom kraju, rad na mašinama.

„Kroz ceo proces obuke, koji smo održali u prethodnom ciklusu, o polaznicima se brinuo profesor mašinstva u svojstvu teorijskog mentora i tri praktična mentora koja su izabrana iz redova najboljih i najiskusnijih CNC operatera“ priča Mojsilović.

U kompaniji ističu da su ponosni što imaju priliku da, zajedno sa projektom „Znanjem do posla“ razvijaju lokalnu zajednicu i pomognu mladim ljudima da se usavršavaju, grade karijere sigurnim korakom, i budućnost ostvare u svojoj zemlji.

 

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković