Novi Pazar: STALNI POSAO ZA 13 NOVIH TAPETARA, ŠIVAČA, TEHNOLOGA

Programom “Znanjem do posla“ 13 mladih Novopazaraca dobilo je stalno zaposlenje posle teorijske i praktične obuke za tri deficitarna zanimanja  kroz koju je prošlo ukupno 54 polaznika.

 

U Novom Pazaru su organizovane obuke za tapetare, šivače i tehnologe u proizvodnji mlečnih proizvoda.

 

Predsednik Omladinskog kluba, jednog od nosilaca projekta, Jasmin Mujezinović napominje da su obuke imale za cilj da mladima pruže znanje koje će im omogućiti da lakše pronađu posao, ali i da  mnoge od niih, istovremeno, odvrate od odlaska u inostranstvo.

 

– Mladi se vrlo teško odlučuju da rade ove poslove i uprkos više nego dobrim uslovima, biraju odlazak u inostranstvo i rad na građevini ili obavljanje nekih sličnih,  podjednako teških poslova. Zbog toga smo tokom ove godine posebnu pažnju posvetili karijernom vođenju i savetovanju, informisanju o tržištu rada i obaveštavanju mladih o konkursima i obukama, naveo je Mujezinović.

 

On je dodao da su novozaposleni mladići i devojke oduševljeni dobijenom prilikom da rade i zarađuju, ali i da su i ostali polaznici obuke zadovoljni jer su stekli znanje i iskustvo koje će im, bez sumnje, omogućiti da što pre nađu posao.

 

– Bitno je i da se poslodavcima svideo ovaj način zapošljavanja radnika. Sve kompanije u kojima su obavljane obuke izrazile su želju da zaposle i više polaznika, ali na žalost sa pojedinima nisu mogli da se dogovore jer su oni imali druge planove, i to baš odlazak u inostranstvo, istakao je predsednik Omladinskog kluba.

 

Za obuke organizovane u sklopu programa “Znanjem do posla” zainteresovale su se i druge kompanije , koje se suočavaju sa velikim problemom nedostatka radnika,  mada je novi Pazar u samom vrhu po stopi nezaposlenosti u Srbiji.

 

– Još tokom prethodnih obuka predstavnici drugih firmi su dolazili kod nas ili obilazili kompanije u kojima su bili naši polaznici i raspitivali se kako bi i oni mogli da se uključe u program. Upravo je raspisan novi poziv za poslodavce i oni sve neophodne informacije mogu pronaći na zvaničnom sajtu programa www.znanjemdoposla.rs. Nadam se da će iskoristiti tu priliku i da će uz našu pomoć organizovati obuke za zanimanja koja su im potrebna i da će tako doći do mladih i stručnih kadrova, poručio je Mujezinović.

 

Program “Znanjem do posla” podržao je obuke za deficitarna zanimanja u Novom Pazaru – kroz program obuke za šivača prošlo je 24 mladih, a za njegovu realizaciju obezbeđeno je 27.500 evra. Za obuku 15 novih tapetara odvojeno je 15.000 evra, dok je još 15 mladih bilo obučeno za tehnologe u mlekarstvu u projektu vrednom 21.000 evra.