Kruševac:  I ako imaju diplomu saobraćajne škole i što im je automobilska guma bila do sada jedini kontakt koji su ikad imali sa gumarskom industrijom, mogućnost da nađu posao u nekoj od velikih gumarskih fabrika koje posluju u Kruševcu motivisali su Kristinu Stojanović (24) i Mariju Stanković (24) da se odazovu pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje i prijave za obuku za gumarskog tehničara.

Privlačna ponuda menja zanimanje

Obuka je uz finansijsku pomoć Švajcarske vlade, preko programa „Znanjem do posla“ organizovanja u kompaniji „Silikon komerc“. Kristina kaže da je za obuku čula u Nacionalnoj službi za zapošljavanje te da je, nakon što je saslušala poslodavca, odlučila da se oproba kao gumar.

„Ovo mi je prvi posao iako sam se dugo trudila da ga nađem. Ponekad su poslodavci tražili višu školu, ponekad iskustvo koje nisam imala. Zadovoljna sam obukom, mnogo nam je pomoglo to što smo imali dobru teorijsku obuku, a skripte koje su okačene u proizvodnji su nam dodatno olakšale rad. Posao nije fizički težak jer se guma greje i poenta je samo da se shvati postupak“ ispričala je Kristina.

Obuka vodi do posla

Ona želi da nakon završene obuke nađe posao u nekoj od gumarskih fabrika u Kruševcu. Isto razmišlja i Marija Stanković, njena koleginica iz Saobraćajne škole, po struci takođe vozač.

„Oduševljena sam ovim poslom. Moj verenik radi u „Kuper tajeru“ i moja je želja da i ja radim tamo. Ova obuka je baš ono što mi je trebalo, jer želim da sa konkretnim znanjem koje ovde stičem pokušam da se zaposlim u toj fabrici. Ovo je mogućnost za sve nas da naučimo nešto novo i da sutra imamo priliku da se zaposlimo u „Trajalu“, „Kuperu“, nekoj većoj firmi“ objašnjava svoje motive Marija.

Važno je raditi

Marija ni pre ove obuke nije sedela skrštenih ruku. Svojim „školskim“ zanimanjem vozača se nikad nije bavila, ali kao roštilj majstor u restoranu brze hrane i prodavac u kiosku jeste. Osim toga prodavala je i kozmetiku. Ambicije su joj veće. Želi da se zaposli u većoj fabrici jer su takve firme „bolje organizovane, imate godišnji odmor, bolovanje, porodiljsko, a trgovina  nije tako ozbiljna i stabilna.“

Kao gumarski tehničar bi želeo da radi i Bratislav Milivojević (25), koji je po struci  mehaničar za grejne i rashladne uredjaje. Tim poslom se nikada nije bavio, a ranije je radio  u fotokorpinici.

„Više mi se dopada gumarska proizvodnja nego rad u fotokopirnici. Nadam se da će mi ovo znanje povećati šansu za zaposlenje“ kaže Bratislav.

Mentori zadovoljni prilikom da prenesu znanje

Napredovanjem praktikanata zadovoljan je mentor, Marko Hadžidelević.

„Oni su relativno brzo shvatili posao, vredni su i radni, što je najbitnije. Neko napreduje brže, neko sporije, ali su svi dobri. Oni su društveni, kolegijalni, dele posao, pomažu jedni drugima“ tvrdi mentor. Kompanije koje učestvuju u ovom programu dobile su priliku da uz pomoć programa „Znanjem do posla“ svoje iskusnije radnike obuče za mentore, sposobne da efikasno i stručno prenose znanje. Prisustvo obučenih mentora omogućiće kompanijama da samostalno obučavaju radnike, što će im značajno olakšati poslovanje.

Učilo se sve redom

Polaznici su tokom obuke učili da valjaju smešu, obrađuju sirovu gumu, da je konfekcioniraju i vulkaniziraju. Imali su mogućnost da rade  i sa specifičnim vrstama gume. Obuku za gumarske tehničare kruševačka firma „Silikon komerc“ sprovodi u saradnji sa  ZVR „Autoguma“ i AMB Pirot, u partnerstvu sa Kancelarijom za mlade Kruševac.

Predviđeno je da u okviru obuke praktikanti obidju firmu AMB Pirot gde bi videli postupak proizvodnje gume sa kojom kasnije rade dok u ZVR „Autoguma“  uče spajanje sirove gume sa već postojećom vulkaniziranom gumom.

Znanjem do posla – Kruševac

Pored obuka na radnom mestu za posao gumarskog tehničara, u Kruševcu se, u okviru projekta „Znanjem do posla“,  za ukupno 50 nezaposlenih mladih ljudi organizuje obuka za još 4 zanimanja – šivača, zubnog tehničara i knjigovođu. Sredstva u iznosu od 81.000 franka za realizaciju ovih obuka izdvojila je Vlada Švajcarske.

U pet pilot opština programa „Znanjem do posla“ slične obuke će proći ukupno 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i u njihovu realizaciju uloženo je 450.000 franaka obezbeđenih donacijom Švajcarske vlade.

Program „Znanjem do posla“ je četvorogodišnji program kojim se povećava zapošljivost mladih u Srbiji i to kroz prilagođavanje švajcarskog metoda obuke na radnom mestu lokalnim uslovima u Srbiji. Program u partnrstvu sa Vladom Republike Srbije testira i druge inovativne metode zapošljavanja, a posebnu pažnju usmerena je na pronalaženje dugoročno održivog modela za podršku zapošljavnju teže zapošljivih kategorija mladih.

Znanjem do posla – Srbija

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Novinarka:Jelena Božović / Uredio: Tibor Jona

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
Kancelarija za mlade Kruševac – LINK
Omladinski savet Kruševca – LINK