Kruševac: U 12 kompanija u Kruševcu i Trsteniku

  

Više od 60 mladih u Rasinskom okrugu će se kroz projekat „Znanjem do posla” obučavati za zanimanja magacioner, CNC operater, bravar – monter, zavarivač, konobar-šanker i operater štampe, a šansu da se poslu uče dobiće u 12 kompanija iz Kruševca i Trstenika.

 

„Firma “Milošević” je spremna da angažuje šest mladih osoba za zanimanje pomoćni CNC operater. Za to zanimanje je, inače, zainteresovano više preduzeća. Osim te firme zainteresovano je i preduzeće „Latifović”, potom drvno – prerađivačka radnja “Breza” i  trstenička firma “Bisal”, koja pravi mašine za izradu stolarije”, rekao je Ilija Jovanović, programski direktor Edukativnog centra, organizacije koja u Kruševcu sprovodi projekat „Znanjem do posla”.

 

Uspostavljanjem saradnje sa tom trsteničkom firmom obuke na radnom mestu će se, u okviru ovog projekta, prvi put obavljati van Kruševca.

 

U Trsteniku razgovaramo i sa predstavnicima “Prve petoletke”, preduzeća koje za sada nije formalno u programu, jer je trenutno u procesu kreiranja nove kadrovske politike zbog odlaska radnika u penziju. Prave plan zapošljavanja za naredne dve godine i ozbiljno sagledavaju svoje učešće u programu „Znanjem do posla”, navela je Jovanović.

 

Takođe, u nekoliko kruševačkih firmi mladi će se obučavati za zanimanja bravar – monter, zavarivač, magacioner, operater štampe, dok bi u pet ugostiteljskih objekata u Kruševcu i Trsteniku desetoro mladih trebalo da se uči poslu konobara.

 

Jovanović podseća da je epidemija  korona virusa usporila, pa i odložila, sprovođenje određenih obuka.

 

Imamo dve kompanije koje su zatražile odlaganje sprovođenja obuka. U jednoj je bilo radnika obolelih od Kovid 19, dok je druga firma imala smanjeni obim posla, jer se bavi dostavom pića za ugostitelje i spremna je da obučava polaznike čim se  obim posla vrati na staro”, objasnio je on.

 

Najveći deo pomenutih obuka je odobren i Edukativni centar aktivno traži kandidate koji bi mogli da se uključe u obuke. Očekuju se da bi u narednih desetak dana mogla da počne teorijska obuka za CNC operatere.

 

Inače, u okviru ovog ciklusa obuka na radnom mestu u Kruševcu je, u firmi „Milošević”, u oktobru prošle godine realizovana obuka za magacionere. Od 30 praktikanata, koji su je pohađali, 29 je dobilo posao.

 

 

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila:  Sandra Vlatković