Pirot: Job Info centar u Pirotu realizuje karijerno savetovanje đaka u Pirotskom okrugu.

 

Karijerni savetnici pirotskog Job info centra, osim u kancelarijama, savetovanje i edukaciju rade i u učionicama osnovnih škola u Pirotskom okrugu. Karijerni savetnik ovog Centra Marko Cenić navodi da je ovo jedna od značajnijih komponenti projekta „Znanjem do posla“ čiji su  partneri.

 

„Sa osmacima razgovaramo o najrazličitijim temama koje se tiču njihovog edukativnog puta: kako da izaberu srednju školu, koja je to srednja škola u skladu sa njihovim afinitetima, ko može da ih posavetuje o tome, sa kim mogu da razgovaraju, gde mogu da odu da dobiju pomoć i svakako gde mogu da urade testove. Mogu da dođu i individualno sa roditeljima kako bismo više mogli da im pomognemo kroz onlajn i druge testove, da porazgovaramo, uradimo neke dodatne testove, kako bi se oni opredelili za odgovarajuću srednju školu”, naveo je Cenić.

 

U OŠ „Dušan Radović“ u Pirotu karijerno savetovanje je završeno.

 

„Najkorisnije mi je bilo to da sama biram školu u zavisnosti od toga čime želim da se bavim”, rekla je Jana Jelenković, učenica osmog razreda OŠ „Dušan Radović.

Da im je savetovanje značilo potvrdili su i njeni vršnjaci Predrag Branković i Minja Penčić.

„Bilo je dobro. Pomogli su mi da se odlučim koju školu da upišem”, istakao je Predrag.

 

Minja je ispričala da je na početku imala dilemu koju školu da upiše.

„Predavanja karijernih savetnika dosta su mi pomogla da budem sigurna da je škola koju sam odlučila da upišem pravi izbor i da će mi biti dobra i kasnije za fakultet”, napomenula je Minja.

 

U Job info centru kažu da osmake naviše interesuje koji sve obrazovni profili postoje i podvlače da imaju odličnu saradnju sa svim školama.

 

Dobru saradnju je potvrdio i direktorka Osnove škole „Dušan Radović” u Pirotu Nataša Branković. Osim u matičnoj, savetovanje je organizovano i u izdvojenom odeljenju u selu Temska.

 

„Sve što ima veze sa savetovanjem učenika i posebno sa karijernim savetovanjem je dobar potez. Učenici biraju svoju budućnost, odnosno, opredeljuju se za ono čime će se baviti u budućnosti što je veoma bitno. Čovek treba da radi ono što voli i da voli ono što radi. Sa Job centrom imamo dobru saradnju i ove i ranijih godina”, rekla je Branković.

 

Marko Cenić smatra da je važno podstaći učenike da razmišljaju o budućem zanimanju.

„Mi se zalažemo za to da od najranijeg doba krenemo sa karijernim savetovanjem i vođenjem, od petog, šestog razreda osnovne škole, jer bi trebalo podstaći učenike da razmišljaju o tome čime će se baviti u životu. Uvek ih savetujemo da ne upisuju ono što upisuju njihovi drugari, ako ih to ne interesuje. Mladi su, nemaju još ni 15 godina, ali treba da razmišljaju o tome čime će se u životu baviti, koja su zanimanja tražena, šta to njima leži u odnosu na njihove afinitete i o drugim pitanjima koja im se nameću prilikom izbora budućeg zanimanja”, rekao je Cenić.

Karijerno savetovanje srednjoškolaca

Karijerno savetovanje nastavlja se i u srednjim školama u okrugu: u Ekonomskoj i Mlekarskoj školi u Pirotu i u školama u Babušnici. Srednjoškolci se informišu kako da pravilno napišu CV, motivaciono pismo, ali i kako treba da izgleda i kako da se pripreme za razgovor sa poslodavcem.

 

„Uskoro će pirotski Job info centar realizovati i karijerno savetovanje sa studentima u Nišu, a u planu su i  aktivnosti na teritoriji celog Nišavskog okruga”, najavio je Cenić.

 

Tekst: Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković

 

Foto: Arhiva Job info centra