Pirot: Početkom juna počela je obuka za pet polaznika za zanimanje CNC operater u tekstilnoj industriji u kompaniji „Lisca“ u Babušnici, a u toku je i teorijska obuka za zanimanje prodavac robe široke potrošnje u kompaniji „Marmil“ iz Pirota koju pohađa desetoro mladih ljudi.

 

Posle teorijske obuke sledi i praktičan rad u kompaniji „Marmil“, koji će trajati dva meseca, kažu JOB Info centru, partneru na programu ”Znanjem do posla”.

 

 

 

 

Pre ovih obuka završeno je upoznanje i obučavanje za ličnog pratioca i magacionera.

 

Paleti zanimanja ovih dana biće dodato još jedno.

 

Job info centar je u okviru ovog programa raspisao i javni poziv za obuku za zanimanje pomoćni građevinski radnik. Obuka na radnom mestu odvijaće se u kompaniji „Napredak d.o.o“ u Pirotu u kojoj će troje mladih imati priliku da se teorijski i praktično upozna sa ovim zanimanjem.

 

„Polaznici za ovo zanimanje će kroz rad na terenu savladati znanja i veštine neophodne za obavljanje posla. Uz pomoć iskusnih mentora iz kompanije, polaznici će savladati molerske radove, izradu pregradnih zidova, spuštanje plafona, radove na pripremi mase i boje i njihovo nanošenje, kao i postavljanje i korišćenje uređaja i alata za obradu zidova i plafona“, navela je Mira Zlatkov iz Job Info centra.

 

Kao i za sve prethodne obuke na radnom mestu, polaznici će tokom obuke dobijati novčanu nadoknadu, a najbolji polaznici i priliku za zaposlenje.

 

„Pravo učešća na ovom javnom pozivu za zanimanje pomoćni građevinski radnik imaju nezaposlena lica od 18 do 30 godina ili do 35 godina ukoliko pripadaju nekog ranjivoj kategoriji stanovništva. To su mlade žene, dugoročno nezaposleni, mladi iz ruralnih područja koji žive na više od 20 kilometara od mesta obuke, mladi sa invaliditetom, samohrani roditelji, pripadnici romske etničke grupe, bivši zatvorenici, tražioci azila, korisnici novčane socijalne pomoći, nekvalifikovani ili niskokvalifikovani mladi ljudi“, naglasila je Zlatkov.

 

 

 

 

Iz Job Info centra pozivaju sve zainteresovane za obuku za ovo zanimanje da se prijave na telefon 010/501-820 svakog radnog dana od 9 do 14 sati, na mail jobinfocentarpirot@gmail.com, lično u Job info Centru, u Pirotu, u ulici Bogojavljenska br. 3 ili u samoj Kompaniji u ulici Paje Jovanovića 1 u Pirotu.

 

 

Odobrena još dva programa

 

„Odobrena su nam još dva programa obuke u Nišu i Gadžinom Hanu. U Kompaniji „Photon optronics“ u Nišu biće organizovana obuka šest polaznika za zanimanje operater u proizvodnji optičkih elemenata, a u kompaniji „Resor d.o.o.“ u Gadžinom Hanu šest polaznika će se obučavati za zanimanje zavarivač”, rekla je Mira Zlatkov.

 

 

Tekst i foto: Zoran Panić / Uredila: Sanra Vlatković

Foto: Z.Panić i arhiva Job Info centra