Novi Pazar:Dodelom sertifikata polaznicima radionica psihološkog osnaživanja mladih, koje je Udruženje psihologa Novi Pazar organizovalo u sklopu programa “Znanjem do posla”, obeležen je kraj veoma uspešne 2019. godine.

 

Radionice koje su organizovane od oktobra pohađalo je 35 mladih nezaposlenih Novopazaraca, koji su imali priliku da od karijernih savetnika i psihologa steknu neophodne veštine i znanja koja će im omogućiti lakše i brže nalaženje posla.

 

Među onima koji su dobili sertifikate za uspešno kompletirane radionice su Maida Bralić i Faruk Halilović koji se nadaju da će veoma brzo moći da iskoriste sve ono što su za poslednja tri meseca naučili.

 

– Apsolvent sam prava i tokom studija sam stekla određena znanja iz psihologije koja sam na ovim radionicama nadogradila. Imali smo i veliki broj vežbi timskog rada, pa smatram da će mi i to veoma značiti. Osim tih profesionalnih veština, veliki benefit od ovih radionica je i što sam upoznala nove ljude, vladala je pozitivna atmosfera i zaista je bilo divno iskustvo. Verujem da smo sada svi spremniji za izazove koji su pred nama – priča Maida.

 

 

Faruk dodaje da je ovakva vrsta edukovanja mladih nedostajala Novom Pazaru i da veruje da su svi polaznici sada bogatiji za znanja koja će im svima koristiti.

 

– Ogromna većina mladih ima problem sa samopouzdanjem, pa se zbog toga i boje i nisu opušteni prilikom intervjua za posao. Na brojnim vežbama smo naučili da budemo slobodniji, opušteniji, da savladamo strah i kako da pobedimo tremu pred budućim poslodavcem. Naravno, sve ove tehnike nam mogu koristiti i u svakodnevnom životu – naglašava ovaj mladić.

 

Karijerna savetnica Emina Totić kaže da su svi polaznici radionica u procesu školovanja ili su nedavno stekli diplomu, zbog čega su neiskusni i nespremni za tržište rada.

 

– Najviše smo radili na motivaciji, jer smo shvatili da im nedostaje motivacije i istrajnosti u potrazi za poslom. Učili smo ih i veštinama različitih oblika komunikacije, kako da nenasilno rešavaju probleme, kako da se ponašaju prilikom razgovora za posao, kako da se što bolje predstave budućem poslodavcu, kako da se ponašaju u kolektivu – objašnjava Totić.

 

 

Radionice psihološkog osnaživanja su samo jedna od aktivnosti karijernog savetovanja, a Udruženje psihologa je samo tokom ove godine te usluge pružilo preko 2.254 žitelja Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške.

 

Osim toga, u sklopu programa “Znanjem do posla” koji podržava Vlada Švajcarske, organizovane su obuke na radnom mestu za zanimanja konobara, šivača lake konfekcije, turističkih animatora i ličnih pratilaca kroz koje je prošlo preko 100 nezaposlenih iz ovog kraja, od kojih je većina kasnije dobila posao.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković