Novi Pazar: Četiri meseca prakse bilo je dovoljno da dvadesettrogodišnji Sead Kicara pokaže da može i želi da radi. Ovaj momak sa smetnjama u razvoju uspeo je da se nametne menadžmentu fabrike delova za nameštaj “Ecco produkt” u Novom Pazaru. Bržem uklapanju u novu sredinu, kaže Sead, doprineli su i radnici fabrike koji su ga prihvatili i pomogli mu.

– Najviše vremena sam proveo radeći na proizvodnji točkića za nameštaj, ali sam naučio i da pakujem nameštaj i radim u skladištu. Naučio sam posao, zadovoljan sam što sam konačno dobio priliku da radim i zarađujem. Lepo je kad primaš platu – srećan je Sead.

 

Prvi put u životu, Sead je primio platu i dobio šansu da oseti atmosferu u fabričkom pogonu, druži se sa kolegama i stekne neprocenjivo iskustvo.

 

– U fabrici je odlična atmosfera, lepo su nas prihvatili ostali radnici, pomažu nam, družimo se i vreme prolazi uz šalu i smeh. I gazda je dobar, nekoliko puta me pohvalio kako sam dobar radnik. Voleo bih da nastavim da radim u ovoj fabrici – iskren je ovaj mladić.

 

 

Uz Seada, na praktičnoj obuci u ovoj fabrici, u okviru projekta “Znanjem do posla”, je još troje mladih sa smetnjama u razvoju. Oni su stekli znanja i veštine koje će im omogućiti lakše zaposlenje. I u fabrici su zadovoljni njihovim radom.

 

– Svo četvoro su se sjajno pokazali, zainteresovani su za rad, ali se Sead baš istakao. On će najverovatnije ostati da radi u ovoj fabrici i po završetku prakse, dok su ostali stekli isksutvo koje im može pomoći prilikom traženja posla. Sead se pokazao kao izuzetan radnik, vredan je i sve što se od njega tražilo je ispunio – kaže njegova mentorka Dalila Aljušević Mekić.

 

Dalila Aljušević Mekić objašnjava da je obuka u fabrici obuhvatala osposobljavanje polaznika da rade poslove prilagođene njihovim sposobnostima, poput sklapanja točkića, pakovanja i skladištenja.

 

– Pored poboljšanja njihovih radnih sposobnosti, obuka je bila korisna i zbog toga što su osetili ovu atmosferu. U tome su nam pomogli ostali radnici koji su učinili sve kako bi se oni što prijatnije osećali – dodala je Dalila.

 

Deo projekta “Znanjem do posla” u Novom Pazaru obuhvatio je i osobe sa smetnjama u razvoju. Njih dvadeset prošlo je kroz teorijske i praktične programe koji će im omogućiti lakše nalaženje posla.

 

Za realizaciju aktivnosti, koje je sprovodilo Udruženje psihologa, Vlada Švajcarske je izdvojila 39.000 evra.