Pirot: JOB Info centar u Pirotu, zahvaljujući dobroj saradnji sa svim osnovnim i srednjim školama u Pirotu, uspešno organizuje karijerno savetovanje. Cilj je da mladima približe odgovarajuća zanimanja i pomognu im da odaberu onu struku koju vole i koja ima budućnost.

 

Karijerni savetnik Marko Cenić kaže da pored grupnog karijernog savetovanja, JOB info centar organizuje i individualna karijerna savetovanja, u školama, ali i u kancelariji JOB Info centra.

 

“Veliki je značaj ovakvog savetovanja, jer karijerni savetnik može u potpunosti da se posveti, samo jednoj osobi, da pronikne do tančina u potrebe klijenta. U okviru individualnog karijernog savetovanja, osobi se nudi procena kompetencije, test profesionalne orjentacije, osnaživanje u izboru svog puta edukacije ili profesionalnog puta, kao i mogućnosti uvežbavanja pisanja CV-a i motivacionog pisma, propratnih pisama, razvoj mekih komunikacionih veština, realni razgovor sa poslodavcem”, objašnjava Cenić.

 

Karijernom savetniku su od pomoći mnogobrojni kreativni i zanimljivi alati: kartice analmneze, fotografije na kojima su prikazana različita zanimanja, onlajn testovi, upitnici za samoprocenu, i mnogo drugi.

 

Mira Zlatkov iz JOB Info centra dodaje da kao deo karijernog savetovanja sa mladima organizuju u srednjim školama i realne susrete sa predstavnicima određenih zanimanja.

 

“To se pokazalo kao veoma zanimljivo srednjoškolcima, jer na taj način kroz direktan razgovor sa predstavnikom određenog zanimanja saznaju sve ono što ih interesuje, od toga koju školu bi trebalo da završe, kakvi su uslovi rada, koje su kompetencije neophodne, pa do toga, šta su dobre i loše strane posla”, kaže Zlatkov.

 

JOB info centar nastavlja saradnju sa školama, a do sada su razgovori organizovani sa učenicima Tehničke škole i Gimnazije u Pirotu.

 

 

Učenici: “Radionice su super”

 

„Veoma sam zadovoljna. Pomoglo mi je da izbor svedem na dva fakluteta. Uradiću upitnik koji su mi dali i vratiti se ponovo da donesemo zajedno odluku“, kaže jedan od srednjoškolaca.

 

„Radionice su super. Pomažu nam da se odlučimo šta ćemo da upišemo. Ja sam htela nešto, ali sam shvatila da je to sasvim drugačiji posao od onoga što sam zamišljala. Hvala im što su došli i objasnili nam o čemu je reč u tom poslu’, reči su jedne srednjoškolke u Pirotu.

 

Tekst i foto Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković