Pirot: Veliki broj mladih na sajmu zapošljavanja u Pirotu obišlo je štand JOB Info centra, partnera na projektu ”Znanjem do posla”. Ovaj program, već pune tri godine uspešno se realizuje u Pirotu, a sajam je još jedna prilika da se veći broj mladih upozna sa obukama koje se organizuju.

 

„Na ovom štandu sam dobio prave i potrebne informacije za obuke za zanimanja koja nudi ovaj program. Bez posla sam već tri godine i svaka pomoć oko obuke i mogućeg zaposlenja je dobrodošla“, kaže Dragan Jovanović, mladić iz Pirota.

 

Marko Cenić, karijerni savetnik JOB Info centra na štandu je mladima objašnjavao sve prednosti programa. On nije iznenađen velikim interesovanjem.

 

„Projekat ”Znanjem do posla” se kod nas realizuje od 2016. godine i od tada učestvujemo na sajmovima zapošljavanja i naša dosadašnja iskustva su veoma pozitivna. Uvek je bila dobra poseta onih koji traže posao i interesuju se za zanimanja koja nudi ovaj program“, kaže Cenić.

 

Cenić dodaje da su kod štanda zastajali i mladi, ali i nešto stariji.

 

 

„Raspitivali su se kakve sve obuke nudimo, da li će posle završene obuke lakše doći do posla, o kojim je poslodavcima reč i koja su deficitarna zanimanja u gradu“, kaže Cenić.

 

On podseća da, projekat ”Znanjem do posla”, nudi pre svega znanje u rukama, ali i šansu mladima da brže nađu posao.

 

„Kroz tih nekoliko meseci obuke polaznici nauče da rade i stvore sebi mogućnost da posle završene obuke ostanu da rade u tim firmama gde je obuka bila organizovana. To je za sve njih veoma značajno da se zaposle i nađu svoje mesto pod suncem“, kaže Cenić.

 

 

Cenić očekuje nastavak projekta ”Znanjem do posla” i svi koji su došli na štand mogli su da čuju koje obuke bi mogle da se realizuju od januara 2020. godine

 

„U pregovorima smo sa Armadom Sekjuriti sa kojom smo organizovali obuku za službenika u obezbeđenju da organizujemo nove obuke. Svakako da će biti interesantan i mašinski sektor jer ima potrebe za radnicima ove struke“, kaže Cenić i dodaje da je u Pirotu u toku obuka za barmene.

 

Sajam zapošljavanja u Pirotu organizovala je Nacionalna služba za zapošljavanje, na kome su nezaposleni i poslodavci mogli da upoznaju jedni druge.

 

Tekst i foto Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković