Novi Pazar: U okviru programa karijernog savetovanja za učenike osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru, osmaci Osnovne škole “Bratstvo” učestvovali su u radionici na kojoj su učili o veštinama neverbalne komunikacije.

 

Radionica, koju su vodili karijerni savetnici Udruženja psihologa Novi Pazar, bila je namenjena informisanju i unapređenju veština mladih za aktivno traženje posla i izbora karijere.

 

Prvoj radionici prisustvovalo je 14 učenika, a Nikolina Rakočević, koja je bila među njima, kaže da joj je ona veoma koristila.

 

Bilo je veoma interesantno i volela bih da se više takvih aktivnosti organizuje u našoj školi. Naučila sam da procenim osobu po fizičkom izgledu, ali sam saznala nešto novo i o sebi i načinima kako da unapredim svoje odnose sa drugima, prijateljima, porodicom, nastavnicima. Sve će mi to pomoći da se bolje osećam, da imam samopouzdanje kada komuniciram sa drugima“, rekla je Nikolina.

 

 

 

Dodala je da bi radionicu preporučila drugima jer, kako je navela, na njoj mogu dobiti mnogo informacija o ljudima i njihovim osobinama.

 

Karijerni savetnik Adnan Aljković je naveo da su učenici imali priliku da prošire set informacija koje poseduju o neverbalnoj komunikaciji, da saznaju kako ona funkcioniše i da se upoznaju sa osnovama neverbalnih signala.

 

Cilj radionice je da učenici bolje razumeju šta nam drugi ljudi ‘kazuju’ i kada ne izgovaraju reči, ali i kada u porukama uočavamo neku nelogičnost, a nismo sigurni zbog čega je to tako. Radionica je bila interaktivna i usmerena praktičnom provežbavanju pravila neverbalne komunikacije”, rekao je Aljković.

 

Kroz različite vežbe, prezentaciju i iskustveni rad, precizirao je Aljković,  učenici su se oprobali u prepoznavanju neverbalnih poruka, govora tela i facijalne ekspresije i na taj način su unapredili svoje veštine komunikacije.

 

Radionica je deo usluga karijernog savetovanja koje Udruženje psihologa pruža mladima Novog Pazara i okoline u sklopu programa “Znanjem do posla”, a koji finansijski podržava Vlada Švajcarske.

 

 

Njime je prethodnih nekoliko godina obuhvaćeno više hiljada učenika osnovnih i srednjih škola, studenata i mladih nezaposlenih, a uskoro će karijerno savetovanje dobiti i đaci u Ćupriji.

 

Za par dana karijerni savetnici iz Udruženja psihologa i novopazarske Kancelarije za mlade posetiće srednje škole u Ćupriji i učenike informisati o svim mogućnostima koje karijerno savetovanje pruža, a potom i uspostaviti saradnju sa školskim psiholozima i pedagozima.

 

Planirano je da učenike uključimo u grupno i individualno karijerno savetovanje, a zainteresovanim đacima biće ponuđeno i da procene svoje kompetencije pomoću metodologije i alata razvijenih u okviru projekta “Znanjem do posla”, poput Basic check i Wayfi testiranja ili kartica kompetencija”, rekla je Zehra Hasanbegović, predsednica Udruženja psihologa Novi Pazar.

 

Plan je, dodala je, da se ove aktivnosti u Ćupriji nastave i u 2022. godini, sa posebnim akcentom na učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola.

 

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković