Kruševac:  Neadekvatan sistem formalnog obrazovanja, mali broj upisanih đaka, nedostatak prakse, ali i nemotivisanost mladih da se se uopšte bave zanimanjem neki su od razloga zbog u Kruševcu nema obučenih zubnih tehničara. Do ovih zaključaka došli su vlasnici kruševačkih stomatoloških ordinacija „Dr Simić“, „Batiko“ i laboratorije za zubnu tehniku „Kreativ dental lab“, koji su za ovo zanimanje u okviru projekta „Znanjem do posla“ obučavali u svojim ordinacijama desetoro nezaposlenih mladih.

 Manjak kvalitetne radne snage

„Do manjka kvalitetne radne snage došlo je zbog sistema školovanja koji pre svega ne prati trendove u tehnici i tehnologiji. Generalno je praksa problem u školovanju. Đaci bi trebalo da se raspoređuju u ovakve ili slične laboratorije da bi videli realno stanje na tržištu što se tiče profesije, ali i njihovih sposobnosti i talenta da se zaista bave ovim“ kaže Dušan Dragutinović, vlasnik laboratorije za zubnu tehniku „Kreativ dental lab“ i mentor na obuci za zubne tehničare. On je u ovom poslu već dve decenije.

Objašnjava da njegovo dugogodišnje profesionalno iskustvo pokazuje da đacima znanje koje donesu iz škole za zubne tehničare nije dovoljno bi se iz klupe odmah uključili u posao, te da ovakva obuka na radnom mestu jeste način da se to popravi, a da oni steknu praktično znanje.

„Ovo je probna varijanta kako bi njihova obuka trebalo da izleda i ona se u mom iskustvu pokazala kao dobra. Kada bi ovakva obuka postala deo obrazovnog sistema trebalo bi da traje godinu i po do dve“ smatra Dragutinović dodajući da u tom pravcu treba nastaviti te da ovakvi projekti treba da budu podržani od nadležnih institucija.

Školovanje mora imati praktičnu nastavu

Dr Aleksandar Simić, vlasnik stomatološke ordinacije „Simić“ i mentor na obuci za zubnog tehničara, potvrđuje da je način školovanja jedan od razloga nedostatka odgovarajućeg kadra.

„Zubni tehničari se u ovdašnjoj Medicinskoj školi upisuju svake druge godine. Malo njih ostaje u praksi, većinom odlaze dalje na studije, a neretko upisuju potpuno drugačije struke, književost, psihologiju. Problem je, takođe, što im i tokom srednjeg obrazovanja nedostaje praksa. Mnogi odustaju jer nisu motivisani, nisu dovoljno plaćeni. To je već problem na nivou čitavog društva i države“ kaže on.

Potrebna je šira društvena akcija

Smatra da je projekat „Znanjem do posla“ pomogao učesnicima, ali da je za veće promene situacije potrebna šira akcija na nivou čitave države.

U stomatološkoj ordinaciji „Batiko“ na obucu je bilo troje polaznika, a vlasnik, stomatolog Aleksandar Petrović, u isto vreme i njihov mentor, slaže se sa svojim kolegama. Način školovanja i odlazak na studije po njemu su glavni razlozi zbog kojih je u gradu hroničan nedostatak obučenih zubnih tehničara. Svi mentori potvrđuju da će kad se ukaže potreba upravo među polaznicima ove obuke tražiti svoje nove radnike.

Desetoro mladih je tokom šestomesečne obuke na radnom mestu za posao zubnog tehničara prošlo kroz sve faze tog posla. Radili su pripremanje radnih modela, pripremanje konstrukcija za keramičke proteze i mostove,  učili kako se radi nanošenje keramike, fiksne bezmetalne radove, što nije pokriveno srednjim obrazovanjem, osetili su kako izgleda rad u ordinaciji, kako se uzima otisak, čemu on služi. Polazinici su mogli da vide i najsavremeniju metodu, digitalni dizajn koji podrazumevaa kompjutersku i mašinsku izradu zuba.

Znanjem do posla – Kruševac

Pored obuka na radnom mestu za posao zubnog tehničara, u Kruševcu se, u okviru projekta „Znanjem do posla“,  za ukupno 50 nezaposlenih mladih ljudi organizuje obuka za još 4 zanimanja – šivača, gumarskog tehničara i knjigovođu. Sredstva u iznosu od 81.000 franka za realizaciju ovih obuka izdvojila je Vlada Švajcarske.

U pet pilot opština programa „Znanjem do posla“ slične obuke će proći ukupno 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i u njihovu realizaciju uloženo je 450.000 franaka obezbeđenih donacijom Švajcarske vlade.

Program „Znanjem do posla“ je četvorogodišnji program kojim se povećava zapošljivost mladih u Srbiji i to kroz prilagođavanje švajcarskog metoda obuke na radnom mestu lokalnim uslovima u Srbiji. Program u partnrstvu sa Vladom Republike Srbije testira i druge inovativne metode zapošljavanja, a posebnu pažnju usmerena je na pronalaženje dugoročno održivog modela za podršku zapošljavnju teže zapošljivih kategorija mladih.

Znanjem do posla – Srbija

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Novinarka:Jelena Božović / Uredio: Tibor Jona

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
Kancelarija za mlade Kruševac – LINK
Omladinski savet Kruševca – LINK
Stomatološka ordinacija „Dr Simić“ – LINK
Stomatološka ordinacija „Batiko“ – LINK