Kruševac:Na drugom ovogodišnjem Realnom susretu učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola predstavili su se forenzičar, vatrogasac, farmaceut, arhitekta, programer i pedijatar.

Reč je o događaju koji organizuje Omladinski Savet Kruševac u saradnji sa Gradskom upravom Kruševac, u okviru projekta Znanjem do posla.

Cilj je da mladi kroz razgovor sa predstavnicima konkretnih zanimanja dobiju informacije koje će im pomoći da steknu pravu sliku o poslovima za koje su iskazali interesovanje  i da tako lakše donesu odluku o izboru karijere.

 

 

Profesorka istorije koja je i vodja tima za karijerno savetovanje u Politehničkoj školi „Milutin Milanković“ Jovana Pavlović Azdejković, potvrđuje da su Realni susreti veoma značajni za đake završnog razreda.

„Ukoliko se preko roditelja ili prijatelja deca nisu susrela sa određenim profesijama ne mogu ni da znaju kako izgledaju ta zanimanja, kako izgleda radni dan ljudi koji se bave određenim poslom, ne znaju kako izgleda svet rada. Kroz ove susrete oni shvataju šta tačno znači baviti se određenim zanimanjem, saznaju da li se radi u smenama, kakve su zarade, koja su očekivanja poslodavaca, da li se to uklapa u nešto čime bi se oni u budućnosti  bavili“, rekla je Jovana Pavlović Azdejković.

Realanom susretu su, osim đaka treće i četvrte godine srednjih škola, prisustvovali i osmaci, što je novina uvedena ove godine.

Učenik OŠ „Vuk Karadžić“ Mihajlo Karić  želeo bi da bude programer.

„Od programera koji učestvuje na Realnom susretu mogu da čujem koliko je taj posao težak, kako je uspeo da nauči sve te programske jezike, koju školu je završio, da li je to oduvek želeo“, naveo je Mihajlo, koji planira da upiše Gimnaziju, prirodno – matematički smer ili elektrotehnički smer u Tehničkoj školi.

 

 

Jovani Denić, koja završava istu osnovnu školu, posebno je interesantan posao arhitekte i želi da upiše smer za tehničara grafičkog  dizajna ili za arhitektonskog tehničara.

Njihov školski drug, Vukašin Miljković, se dvoumi i očekuje da mu Realni susret pomogne da donese odluku.

„Želeo bih da upišem smer za elektrotehničara računara, mada razmišljam i o medicinskoj školi. Veoma mi je korisno jer su ovde danas predstavnici dva zanimanja o kojima razmišljam“, rekao je Vukašin.

Omladinski Savet Kruševac ove godine u okviru programa „Znanjem do posla“, odnosno njegovog dela koji se bavi karijernim savetovanjem i vođenjem, sprovodi individualno karijerno savetovanje za srednjoškolce, studente i nezaposlene, grupno karijerno savetovanje za osmake i organizuje Realne susrete.

 

 

Inače, pred djacima su se na dosadašnjim Realnim susretima našli predstavnici više od trideset zanimanja, medju kojima su bili i inspektor, veb dizajner, glumac, novinar, dramaturg, psiholog, neropsihijatar, lekar, šminker, prevodilac, modni kreator…

Pošto su ove godine Realnim susretima počeli da prisustvuju i đaci osmog razreda, organizatori su na susrete počeli da pozivaju i predstavnike zanimanja sa srednjom školom i na protekla dva sureta pred njima su se našli i kuvar, vatrogasac i zubni tehničar.

Inače, cilj projekta „Znanjem do posla“, koji se osim u Kruševcu sprovodi u još četiri grada, je da kroz programe obuka na radnom mestu i kroz karijerno vođenje i savetovanje poveća zapošljivost mladih.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković