Pirot: Job Info centar u Pirotu, partner u projektu „Znanjem do posla“, nastavlja sa grupnim karijernim savetovanjima u školama u skladu sa epidemiološkom situacijom i sa obukama na radnom mestu za mlade.

 

Karijerni savetnik Marko Cenić izjavio je da su nedavno organizovali karijerno savetovanje u Ekonomskoj školi u Pirotu.

 

 

 

„Razgovarali smo sa učenicima ove škole o mogućnostima posle završetka škole, aktivnom traženju posla, ponudi i potražnji, kao i o mogućnostima koje Job info centar nudi mladima“, rekao je Cenić i dodao da je toj info sesiji prisustvovalo više od 20 učenika četvrtog razreda ove škole.

 

Prema njegovim rečima, u planu je, kao i do sada, održavanje ovakvih karijernih savetovanja u svim pirotskim školama.

 

„Info sesije su prilagođene epidemiološkoj situaciji, tako da karijerna savetovanja, koja su u planu u školama u Nišu, gde se nastava odvija online, neće moći da se izvedu u direktnom kontaktu sa učenicima”, ukazao je Cenić.

 

 

On je napomenuo da će dok traje epidemija korona virusa i sve ostale info sesije biti prilagođene propisanim i preporučenim merama zaštite.

 

Mira Zlatkov, koja je u Job Info centru  zadužena za realizaciju obuka na radnom mestu, podsetila  je da su u toku obuke za nekoliko zanimanja.

 

„Obuka za prodavce gotovih jela je u firmi „Hipoposlovi doo“ u Pirotu. Dvomesečnu obuku pohađaju dve polaznice i imaju jednu mentorku. U kompaniji „Napredak“ u Pirotu u toku je obuka tri kandidata za pomoćnog građevinskog radnika. Ovi kandidati imaju jednog mentora koji je prošao našu obuku za mentore. Obuka traje do kraja oktobra”, navela je Mira Zlatkov.  

 

Od 1. septembra krenula je i obuka za dva kandidata u kompaniji „Resor d.o.o.“ iz Gadžinog Hana za zanimanje zavarivač i jednog polaznika u kompaniji „Okar hidraulik“ iz Niša za pomoćnog CNC operatera.

 

Zlatkov je napomenula da se kroz projekat „Znanjem do posla“, realizuju razne aktivnosti i da je obuka na radnom mestu jedna od njih.

 

 

„ZIP centar ima iskustva u organizovanju ovakvih obuka, jer poslednjih pet godina na isti način povezujemo poslodavce i nezaposlene kroz projekat „Znanjem do posla“. Trenutno realizujemo nekoliko projekata u oblasti zapošljavanja i pružanja podrške preduzetništvu”, naglasila je Mira Zlatkov.

 

 

Poziv za poslodavce uvek otvoren

 

„Za obuke na radnom mestu javni poziv za poslodavce je otvoren tokom čitave godine. Do kraja septembra je otvoren poziv za sve poslodavce koji žele da se uključe i dođu do mladih ljudi koji će proći obuku i kasnije obezbediti kompaniji neophodan kadar”, rekla je Zlatkov.

 

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja predviđene su i obuke na radnom mestu, koje Grad Pirot organizuje u saradnji sa ZIP centrom. Na konkursu je izabrano sedam poslodavaca, a predviđene su obuke za 10 polaznika. Počele su obuke kod pet poslodavaca, uključenih u ovaj program, a i dalje je otvoren poziv za dva kandidata za zanimanje konobar. Obuke traju dva meseca, a polaznici za to vreme dobijaju novčanu naknadu.

 

Tekst: Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković

Foto: ZP i arhiva JOB info centra