Novi Pazar: Vreme, koje su zbog pandemije korona virusa morale da provedu u kući, petnaest tinejdžerki iz Novog Pazara korisno su iskoristile. One su pohađale online radionice psihološkog osnaživanja koje je, u okviru programa Znanjem do posla, organizovalo Udruženje psihologa Novi Pazar.

 

Belma Husović u razgovoru za E2E kaže da je zbog vanrednog stanja, zatvaranja škola i jedno vreme zabrane kretanja, imala previše slobodnog vremena. Zbog toga je potražila nešto zanimljivo i korisno.

 

“Ja sam uvek spremna da radim na sebi, da se usavršavam i pohađam različite edukativne programa, a ovaj je bio idealan. Radionice su bile odlične, iako su bile online, uticale su na mene da promenim neke loše navike, da napredujem. Priznajem da sam ranije bila previše pesimistična, a mislim da sam sada promenila pogled na svet”, priča ova devojka.

 

Aišu Suljović je, objašnjava, drugarica ubedila da se priključi radionicama zbog čega joj je, dodaje, zahvalna.

 

“U ovom životnom dobu, kada formiramo ličnost i često se ne snalazimo najbolje u okruženju, neophodni su nam ovakvi saveti. Naučila sam kako da se nosim sa određenim izazovima, kako da rešim neke probleme. Psiholog Emina Totić je bila odlična, svaku od nas je detaljno upoznala i predložila konkretno na čemu da radimo i kako da unapredimo sebe”, kaže Aiša.

 

Adla Vejsilović dodaje da su joj radionice pomogle da stvori bolju sliku o sebi.

 

 

“Bila sam nesigurna u sebe, a sada imam mnogo više samopouzdanja. Emina je bila sjajna, otvoreno smo pričali o svemu, bila nam je kao prijateljica i zaista nam je pomogla”, navodi ona.

 

Psiholog i karijerna savetnica Emina Totić kaže da su radionice bile prilagođene polaznicama i da su na njima obrađivane teme od značaja za srednjoškolke.

 

“Najviše smo radili na motivaciji, podizanju samopouzdanja i emocijama. Učili smo  i o veštinama različitih oblika komunikacije, kako da nenasilno rešavaju probleme. Kako su radionice organizovane preko Zoom aplikacije, bile su i prilika da, na neki način, one vežbaju i javni nastup, nastup pred kamerom”, ističe Totić.

 

Radionice koje su trajale gotovo dva meseca pohađalo je dvadesetak srednjoškolki, a njih 15 ih je uspešno završilo zbog čega su nagrađene sertifikatima.

 

Radionice psihološkog osnaživanja su samo jedna od aktivnosti karijernog savetovanja. Više od 2.250 žitelja Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške tokom prošle godine koristilo je usluge Udruženje psihologa.

 

U sklopu programa “Znanjem do posla” koji podržava Vlada Švajcarske, organizovane su i obuke na radnom mestu za zanimanja konobara, šivača lake konfekcije, turističkih animatora i ličnih pratilaca kroz koje je pohađalo više od 100 nezaposlenih iz ovog kraja, a većina je kasnije i dobila posao.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković