Kruševac: Kruševačka Prva tehnička škola, u kojoj je nedavno održana prva radionica grupnog karijernog vođenja i savetovanja u novom ciklusu projekta „Znanjem od posla“, od početka je uključena u ovaj projekat. U toj školi ističu da su veoma zadovoljni saradnjom, te da su znanja i veštine koje đaci na ovaj način stiču veoma korisna i značajna.

– Od početka sarađujemo sa projektom „Znanjem do posla“, već četiri godine naši đaci pohađaju radionice. Ovo je dobra ideja jer učenici rado pristaju da se uključe u aktivnosti koje se sprovode van nastavnog programa i sa nekim ko nije samo njihov nastavnik. Ovo je način da se upoznaju sa stvarima koje su im neophodne za dalji izbor zanimanja – kaže Danijela Simonović, pedagog u Prvoj tehničkoj školi.

Ona napominje da je ovo način da se olakša rad stručnim saradnicima i školi jer nisu u potpunosti kompetentni za određene oblasti, a sa druge strane đaci dobijaju veoma korisno znanje.

– Kada prođu radionice đaci se vraćaju oduševljeni jer inače nemaju prilike da pohađaju ovakve radionice. To jeste kratko vreme da oni odluče čime će da se bave, ali je dovoljno da shvate koje su to najvažnije stvari koje bi trebalo da imaju u vidu prilikom odabira zanimanja, da shvate da li će da se bave time za šta se sada školuju, da li će da nastave školovanje ili će da potpuno promene odluku o svojoj budućoj profesiji. Đaci se opskrbe informacijama o čemu treba da vode računa, na šta da obrate pažnju kad je izbor budućeg zanimanja u pitanju i ovakve radionice su veoma korisne za dalji profesionalni razvoj – objašnjava ona.

Marko Milićević i Aleksa Marjanović, đaci treće godine na smeru elektrotehničar računara, bili su među dvadeset učenika te škole koji su pohađali nedavnu radionicu karijernog vođenja i savetovanja u okviru projekta „Znanjem do posla“.

 

 

Za Marka, koji planira da nakon srednje škole upiše IT akademiju, radionica je bila korisna jer je dobio informacije o novim poslovima, zanimanjima i mogućnostima.

–  Bilo je veoma korisno jer sam čuo za različite mogućnosti. Tokom radionice se otvorilo pitanje koliko je pametno ostati samo na svom zanimanju, odnosno da li treba sticati dodatna znanja, o čemu ranije nisam razmišljao – kaže Marko.

Njegov drug Aleksa Marjanović, karijeru planira potpuno drugačije.

– Nisam još potpuno siguran, ali trenutno najviše razmišljam o tome da budem fitnes instruktor iako to nije moja struka. Ovde sam čuo korisne informacije o tome kako se traži posao i gde mogu da nađem informacije o tome – navodi Aleksa.

Ovakve radionice deo su karijernog vođenja i savetovanja, koje se u Rasinskom okrugu sprovodi u okviru projekta „Znanjem do posla“. Projektom E2E su, osim karijernog vođenja i savetovanja obuvaćene i obuke na radnom mestu na kojima mladi, nezaposleni ljudi, stiču praktične veštine za određena zanimanja.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković