Knjaževac: Udruženje građana Timočki klub realizuje projekat ”Pokreni se”, čija su ciljna grupa mladi koji žive u ruralnim sredinama i teško dolaze do posla. Projekat finansira opština Knjaževac kroz budžet za finansiranje projekata udruženja građana u 2019. godini.

 

”Projekat smo započeli u junu, najpre istraživanjem na terenu, odnosno anketiranjem mladih, kako bismo čuli šta su njihove potrebe. Grupa ljudi koju smo obuhvatili je starosti od 15 do 30 godina. Svima njima neophodan je posao, ali su im neophodne i određenje veštine, kako bi do zaposlenja došli. Odlučili smo da im pomognemo i za to imamo nekoliko načina,” kaže Snežana Pavković, direktorka Timočkog kluba.

 

U pripremi je brošura, knjiga, koja će biti dostupna i u štampanoj i u elektronskoj formi, sa svim neophodnim informacijama o tome šta je to CV i kako ga napisati, šta su pisma koja prate CV, kako se spremiti za razgovor sa poslodavcem, pa do toga na kojim društvenim mrežama se može potražiti posao i kako koristiti razne portale koji nude zaposlenje.

 

 

”Za jednu grupu mladih organizovaćemo i obuke. Primetili smo, naime, da mladi, iako su završili srednju školu i na časovima građanskog vaspitanja, ili nekog drugog predmeta, imali za temu izradu CV dokumenta i pripremu za tražioce posla, niko od njih nema pripremljen CV. Nisu oni lenji, već ne znaju šta da napišu kada nemaju nikakvo radno iskustvo. Mi smo tu da im pomognemo kroz treninge. Pokazaćemo im kako se CV piše kada nemate radno iskustvo, odnosno kako predstaviti sebe poslodavcu, zainteresovati ga da se, u stalnom nedostatku vremena, fokusira baš na određeni dokument i detaljnije ga pogleda. Osim toga, mladi ne znaju kako treba da izgleda propratno pismo, pa ćemo i tu priskočiti u pomoć. Ukratko, ovaj seris će im pomoći da potraže poslove na sajtovima, da vide šta se traži, da znaju gde su u odnosu na ono što se traži. Uputićemo ih na internet stranice koje nude poslove, shodno njihovim željama i interesovanjima,” dodaje Snežana Pavković.

 

Cilj projekta ”Pokreni se” je da mlade zadrži u Knjaževcu, da oni postanu aktivni članovi društva, koji svojim radom doprinose lokalnoj zajednici.

 

Udruženje građana Timočki klub lokalni je partner projekta Znanjem do posla za teritoriju Knjaževca i okoline.

 

Tekst i foto:Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković