Kruševac: Po sistemu dualnog obrazovanja u Rasinskom okrugu u ovoj školskoj godini obrazuje se 75 đaka u tri srednje škole. Zakon o dualnom bi trebalo da počne da se primenjuje u septembru 2019.godine. U susret tome Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete planira upis učenika u srednje škole za narednu školsku godinu po dualnom modelu obrazovanja.

 

Regionalna privredna komora Kruševac je, tokom prošle i ove godine, učestvovala u programu “Znanjem do posla” i realizovala projekat „Knjigovodstvom do posla“ u okviru koga je dvanaestoro mladih obučeno za rad na radnom mestu računovođe.

 

Prepoznajući značaj učenja na radnom mestu kruševačka Regionalna privredna komora je pre tri godine pokrenula projekat “U susret dualnom obrazovanju” zahvaljujući kome su prvi djaci po tom principu u Kruševcu obrazovani u školskoj 2015 /2016. godini. Uspešno je realizovan i  projekat „Knjigovodstvom do posla“ u okviru koga je sprovedena obuka mladih do 30 godina za rad na poslovima knjigovodstva kroz neformalno obrazovanje na radnom mestu, a sve u cilju smanjenja  nezaposlenosti te ciljne grupe.

 

 

Predsednik Regionalne privredne komore Kruševac, Predrag Vukićević, napominje da je Privredna Komora Srbije inicirala uvodjenje dualnog obrazovanja pre skoro 5 godina kroz pilot projekte podržane od Nemačke, Austrije, kao i projekte koje je podržala vlada Švajcarske i Srbije. Podseća da školovanje po dualnom principu omogućava privrednicima da dobiju kvalitetne i stručne kadrove, oblikovane u skladu sa svojim potrebama.

 

“Naša Komora je sa privrednicima iz Rasinskog okruga, Školskom upravom i srednjim stručnim školama već održala nekoliko sastanaka o planu upisa u srednje škole. Privredi su najviše potrebna zanatska zanimanja, poput metalostrugara, metalobrusača, modnog krojača, zavarivača, mehaničara motornih vozila, tehničara za kompjutersko upravljanje na CNC mašinama, tesara” navodi Vukićević.

 

On napominje i da su kruševački privednici spremni da pomognu kako bi se poboljšala opremljenost školskih radionica.

 

“Konkretno, kompanije iz tekstilne industrije su se dogovorile da poklone šivaće mašine Politehničkoj školi. Pozivam sve kompanije koje imaju mogućnosti da unaprede opremu i u ostalim srednjim stručnim školama, posebno za zanimanja budućnosti, poput mehatroničara” kaže Vukićević.

 

 

Trenutno se po dualnom prinicipu za zanimanja modni krojač, operater mašinske obrade i mehaničar motornih vozila u 18 kompanija školuje 75 učenika iz Prve tehničke i Politehničke škole iz Kruševca te iz trsteničke Tehničke škole.

 

“I školovane zanatlije moraju da usvoje nova znanja”

 

U praksi nedostaju zanatska zanimanja i to potvrdjuju i u kruševačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

“Iako neretko na evidenciji nezaposlenih imamo lica sa zanatskim zanimanjima dešava se da su ona ili nezainteresovana za te poslove ili da im nedostaju potrebna znanja i veštine”, kaže direktor kruševačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Predrag Marković.

 

On podseća da se struktura nezaposlenih tokom prethodnih petnaestak godina menjala jer su sprovodjeni socijalni programi te je na evidenciji nezaposlenih u Kruševcu oko trećina starijih od 50 godina.

 

 

“Često su to lica koja imaju zanatska zanimanja, ali njihova znanja su zastarela i teško se  uklapaju u nove tehnologije. Takodje, pojedinca deficitarna zanimanja, poput metalostrugača i metaloglodača se u Kruševcu ne školuju već deset godina”, kaže on.

 

Brojke pokazuju da na evidenciji nezaposlenih uopšte nema proizvodjača primarnih proizvoda od drveta, inžinjera elektrotehnike za računarsku tehniku, strukovnog inžinjera gradjevinarstva, mastera inžinjera organizacionih nauka, diplomiranog ekonomiste za statistiku i informatiku, profesora francuskog, italijanskog, grčkog, računarske grupe predmeta te diplomiranog farmaceuta.

 

Sa druge strane među Kruševljanima, prijavljenim na evidenciju NSZ, najviše ima ekonomskih, prehrembenih i hemijsko-tehlološkihali i  diplomiranih pravnika, i ekonomista za opštu ekonomiju.

 

U okviru programa “Znanjem do posla”, koji u pet opština i gradova sprovode vlade Srbije i Švajcarske, u Kruševcu je ove godine obuke na radnom mestu za četiri zanimanja pohadjalo 50 – tak mladih, nezaposlenih ljudi.

Tekst:Jelena Božović   Uredila:Sandra Vlatković