Kragujevac:Mladi koji se obučavaju za CNC operatere u drugom ciklusu „Znanjem do posla“ prošli su  desetodnevnu teorijsku obuku u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu. To je bila priprema za početak njihove praktične obuku koja se izvodi u sedam kompanija u Kragujevcu u trajanju od dva meseca.

 

Polaznici obuke motivisani za nova znanja

Nekoliko godina posle završene srednje škole, polaznici obuke za CNC operatere ponovo su u se našli u školskoj klupi, da obnove znanja i nauče sve ono što će im biti potrebno za radnu praksu u kompanijama.

Kažu da su sada i motivisaniji nego kada su bili đaci. Pažljivo prate nastavu, postavljaju pitanja profesoru, interesuje ih materija… Razumeju  da će im ovo teorijsko znanje koristiti tokom praktične obuke u preduzećima.

Nastava je organizovana za dve grupe od po 26 polaznika. Najviše njih već ima predznanja jer su mašinske ili tehničke struke. Međutim, među  polaznicima ima i gimnazijalaca,  ekonomskih tehničara,  frizera…

27-godišnji Dejan Vujičić koji je završio Elektrotehničku školu na obuku je došao da stekne nova znanja i radno iskustvo.

„Prezadovoljan sam teorijskom obukom. Učimo sve ono što će nam biti potrebno u praktičnom radu. Profesori se trude  maksimalno.  Na ovoj nastavi naučio sam mnogo novog i jedva čekam da krenem sa radnom praksom u kompaniji.“

Dušan kaže da su časovi zanimljivi, a profesori strpljivi i trude se da odgovore na svako pitanje polaznika.

„Ovi časovi se razlikuju od klasičnih školskih, jer profesori imaju više vremena da nam se posvete nego kada  je u učionici duplo više đaka.“

Dušan bi voleo bih da bude izabran za praktikanta u kompaniji „Simens“ gde bi želeo i da ostane da radi posle obuke „ Znanjem do posla“. Spreman je da prihvati radne navike, znanja i veštine koje su mu  potrebne da bi mu poslodavac ponudio posao.

„Trebaće mi dosta znanja, a pre svega truda i rada. Spreman sam za taj izazov.“

Dejan Marković (25) je po struci  tehničar oblikovanja nameštaja i enterijera. Ima pet godina radnog staža ali nema iskustva u radu na CNC mašinama.

„Vidim sebe u tom poslu zato što je to napredna tehnologija. To su savremene, kompjuterske mašine koje imaju svoj program, on se prati, dobijate dimenzije i pravite delove po njima. Vrlo je zanimljivo“.

A na pitanje koje osobine treba da ima kao budući CNC operater Dejan kaže – da bude stručan, posvećen radnim zadacima i da usvaja savete iskusnijih kolega.

Marija Bojković nije pronašla posao u struci ni dve godine nakon završetka školovanja za operatera mašinske obrade. Obuku „ Znanjem do posla“ vidi kao dobru priliku da proširi znanje, stekne praktično iskustvo i pronađe posao.

„Iako mi je sve to već bilo poznato iz škole, teorijska obuka  je drugačija, jer nam je sada sve šire I detaljnije objašnjeno.“

I ona iščekuje praksu na kojoj će se, kaže, truditi da se pokaže u najboljem svetlu. Vidi sebe na radnom mestu u kompaniji Mind Group, ali dodaje da bi joj je posao u bilo kojoj od kompanija u kojima bi mogla da radi kao CNC operater svakako dobrodošao.

Među mašincima upoznajemo i jednog svršenog gimnazijalca, Marka Panovića ( 26).

„Ponečega o CNC mašinama se sećam sa tehničkog iz osnovne škole. Na ovoj teorijskoj nastavi sam naučio potpuno nove stvari. Sa nestrpljenjem očekujem da počnem da radim.  Da li mi je sve ovo dovoljno kao uvod  u praksu, videću kada počne obuka u kompaniji, ali čini mi se da jeste.“

Po Markovom mišljenju  za rad na CNC mašinama su najbitniji tačnost i preciznost. Trudiće se da se na praksi dobro pokaže, stekne radne veštine i ubrzo se zaposli.

„Znam da je važna i radna etika kod poslodavca, da sam ozbiljan, da pokažem da želim da radim i da mogu da računaju na mene.  Voleo bih da radim u kompaniji u kojoj su dobri uslovi i plata.“

 

Stariji „đaci“ bolje razumeju zašto nešto uče

Profesor mašinske grupe predmeta  u Srednjoj stručnoj školi Igor Nikolić  drži teorijsku obuku jednoj grupi budućih CNC operatere. Kaže da su časovi teorijske obuke posvećeni čitanju tehničkih crteža i tehničke dokumentacije, razlikovanju vrsta steznog, reznog i mernog alata, principima rada CNC mašina i dr.

„Imam iskustva u obučavanju mladih, s obzirom da škola sarađuje sa privredom, pa su do sada izvođene slične obuke za druge obrazovne profile. Program za CNC operatere smo prilagodili, što nam nije bio problem, jer u školi već postoje smer operater mašinske obrade i tehničar za kompjutersko upravljanje, pa se deo gradiva poklapa.“

Profesor kaže da su mladi polaznici obuke za CNC operatere vrlo zainteresovani na predavanjima. On ističe njihovu posvećenost obuci, kao i to da polaznici shvataju zbog čega nešto uče.

„Na ovoj obuci imamo i bivše đake ove škole koji su potkovani tehničkim znanjem, a tokom 10 dana obnovili su ta svoja znanja, dok su ostali sticali nova.U odnosu na đake, polaznici ove obuke su mnogo zainteresovaniji, pažljivije prate nastavu, žele da nauče i napreduju.“

Kaže da su u njegovoj grupi i bivši đaci kojima je ranije predavao u školi.

 „Oni su sada mnogo ozbiljniji i zreliji. Kažu mi – sada vidimo zašto nam treba škola. A kada smo im pričali – učite , trebaće vam, govorili su nam – šta će nam to. Sada im je jasno koliko su ta znanja važna za posao kojim žele da se bave.“

Profesor Nikolić  kaže da je zanimanje operater na CNC mašinama danas vrlo traženo u  mašinskoj  industriji.

To dobro znaju i mladi, što potvrđuje i veliko interesovanje za obuku u okviru projekta „Znanjem do posla“,  za koju se prijavilo 150 zainteresovanih, što je tri puta više u odnosu na broj mesta.

Teorijska obuka završena je testiranjem, a na osnovu tih rezultata poslodavci su izvršili raspoređivanje praktikanata. Ukupno 48 polaznika biće na praksi na radnim mestima u kompanijama: Zastava kovačnica“, AMM Manufacturing, Siemens Mobility, Trigano prikolice, Gorenje Group , ILGM i RAPP Zastava „Winches“.

 

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković