Kruševac: Predstavnice projekta „Znanjem do posla“ prezentovale su đacima završnog razreda Prve tehničke škole u Kruševcu, na smerovima za CNC operatere, zavarivače i mehaničare rashladnih uređaja, mogućnosti za obuke na radnom mestu, koje se sprovode u okviru tog projekta i informisale o mogućnostima karijernog vođenja i savetovanja. 

 

„Ideja je bila da među đacima, koji su tih dana završili srednje obrazovanje, promovišemo mogućnost da steknu dodatne veštine i znanja, a pre svega praksu, vezanu za zanimanje za koje su se školovali“, rekla je Sanja Nikolić iz kruševačkog Edukativnog centra, koja je u programu „Znanjem do posla“ zadužena za obuke na radnom mestu.

 

Pomenute obuke bi, prema njenim rečima, omogućile tim mladim ljudima da otkriju da li su to zanimanja kojim zaista žele da se bave u životu. Oni polaznici kojima taj posao dopadne mogli bi da ostanu da rade, jer sve firme koje su se prijavile za obuke imaju potrebu za radnicima. 

 

 

Kao posebno zanimljivu navela je mogućnost koju nudi jedno od tih preduzeća.

 

„Potrebno je mladima objasniti koje su sve mogućnosti. Jedna od firmi koje sprovode obuku nudi kasnije mogućnost da samostalno rade, odnosno da registruju svoju radnju, a da koriste opremu, prostor i komercijalne saradnike te firme, nešto poput inkubatora“, objasnila je ona. 

 

Mladima su podeljeni flajeri sa podacima koje sve usluge mogu da dobiju u okviru programa

„Znanjem do posla“, odnosno kontakti kome mogu da se obrate za obuke na radnom mestu, ali i za karijerno savetovanje.

 

Od otvaranja škola akcenat smo stavile na informativne sesije kako bismo što više đaka obavestili o tome šta radimo, jer je vreme koje smo mogli da provedemo u školi kratko, časovi su trajali po pola sata, objasnile su predstavnice projekta Znanjem do posla.

 

Ovde je karijerno vođenje i savetovanje povezano sa kompetencijama i uključivanjem mladih u obuke na radnom mestu, uz kontakte s poslodavcima kod kojih bi stekli praktično znanje o onome o čemu su učili u školi. 

 

„Istovremeno smo im usmerile pažnju na karijerno vođenje i savetovanje jer deo njih će nastaviti školovanje“, napomenula je Tijana Stefanović iz Edukativnog centra, inače karijerna savetnica na projektu „Znanjem do posla“. 

 

 

Njih dve potvrđuju da je reč o specifičnim zanimanjima koja su tražena i dobro plaćena, ali koja su kod mladih prepoznata kao teška i zahtevna. 

 

„Mladi se teže odlučuju za ta zanimanja jer ih smatraju teškim, jer te obuke duže traju, traže posvećenost. Trudimo se da motivišemo mlade, da ih ponovo pozovemo i dodatno pojasnimo sve što treba“, rekla je Tijana Stefanović. 

 

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković