Kruševac:  Obuku za posao knjigovođe kroz projekat “Knjigovodstvom do posla” pohađalo je dvadeset mladih i nezaposlenih ljudi, od čega je njih dvoje dobilo stalni posao.  Na putu sticanja praktičnih veština za ovo traženo zanimanje pomoć su im pružali mentori iz osam kruševačkih knjigovodstvenih agencija.  Da su obuke dobar način da mladi steknu neophodna praktična znanja, a poslodavci dobiju obučene kadrove potvrđuju svi vlasnici agencija.

“Znanje koje mladi ponesu iz škole je teorijsko, nedovoljno je prakse, svi to znamo. Mladima je potrebna obuka koja je besplatna, jer kada su bez posla ne mogu da priušte da plaćaju kurseve. Nama, kao poslodavcima je značajano da dobijemo gotove, obučene radnike, jer je mnogo vremena i truda potrebno da oni steknu praktična znanja” kaže Danijela Stojanović, vlasnica agencije „Aktiva DDI“ i jedna od mentorki na obuci za knjigovođe.

Veliko interesovanje za obuke

Problem nedostatka obučenih knjigovođa, dodaje ona, mogao bi da bude rešen organizovanjem sličnih obuka.

“Tokom projekta javilo mi se nekoliko osoba koje su se interesovale za obuku tako da mislim da bi trebalo organizovati još ovakvih obuka. Mislim takodje da bi u našim okolnostima efekti bili još bolji kada bi se obuka ponudila i osobama koje imaju 40-tak godina, jer mnogi u toj dobi ostaju bez posla i ne znaju šta bi dalje” kaže ona i tvrdi da bi ovakav način učenja mogao da zaživi kao deo formalnog obrazovanja.

Prakse nema, a praksa se traži

Da je u srednjim školama praksa nedovoljno zastupljena smatra i Snežana Cekić, vlasnica knjigovodstvene agencije “Porfir S”, još jedna od mentorki na obuci.

“Škole nemaju dovoljno prakse, predmeti su teorijski, to nije problem samo sa knjigovodjama, već uopšte. Rešenje je u projektima koji podrazumevaju praksu i  saradnju sa privredom. Poslodavci više nisu u mogućnosti da čekaju da se neko nauči poslu, oni očekuju da kod njih dodje radnik spreman, obučen za posao” navodi ona.

Važna znanja i praktično iskustvo

Projekat je, prema rečima Vesne Stefanović, vlasnice agencije „Profit“ i mentorke na pomenutoj obuci, omogućio polaznicima da steknu nova znanja.

“Za knjigovodstvo su potrebni računar, program, stručni ćasopisi i želja da se uči i radi. Zamisao je dobra, ovo je dobar način učenja, praksa je veoma bitna, a to ovaj program pruža. Smatram da ovo jeste i dobar način da se dodje do kadrova” kaže ona.

Obuku za knjigovodje, koju je u okviru projekta “Znanjem do posla” pohadjalo dvadeset polaznika. Nosilac projekta je kruševačka Regionalna privredna komora u partnerstvu sa Kancelarijom za mlade Grada Kruševca. U obuci je učestvovalo osam knjigovodstvenih agencija, a polaznici su, osim teorijskih časova sa mentorima odlazili u institucije, poput Poreske uprave, Fonda PIO, Službe dečije zaštite, banke, videli su gde se koja se i kako dokumenta predaju. U knjigovodstvenim agencijama su osetili atmosferu i način komunikacije sa klijentima.

Svi polaznici dobili su sertifikate o svojim novim veštinama koje mogu priložiti pri traženju posla koje će im biti sada lakše, imajući u vidu da imaju nova znanja ali i ono najbitnije – praktično iskustvo.