Kruševac: Pronalaženje posla jedan je od problema sa kojim se suočavaju štićenici Vaspitno popravnog doma kada izađu iz te ustanove. Kako bi im pomogli u prevazilaženju tog problema predstavnici Omladinskog Saveta Kruševac su ove godine, u okviru projekta ,,Znanjem do posla“, sa trideset štićenika VP doma radili individualno i grupno karijerno savetovanje. U okviru programa organizovane su i jednodnevne prakse u kompanijama.

Na radionicama, štićenici VP doma učili su kako da napišu CV i motivaciono pismo, kako da se spreme za razgovor za posao. Savladavali su veštine i načine komunikacije za rad u timu, ali dobijali osnovne informacije neophodne za započinjanje sopstvenog posla.

O konkretnom poslu učili su kroz jednodnevnu praksu. Petorica štićenika bila su u kompanijama ,,Lice ulice’’ i ,,Kafe bar 16’’u Beogradu, a onda je jednodnevna praksa organizovana je i za četvoricu štićenika u preduzeću „Impregnacije drveta 5M“ u Ćićevcu. Do kraja godine će biti održana i praksa u kompanijama u Novom Sadu.

 

Štićenici VP doma: Znači nam da naučimo

J.M. (19) je jedan od štićenika koji su pohađali radionice, a potom bili na praksi u ćićevačkom preduzeću „Impregnacije drveta 5M“. On je pre dolaska u VP dom završio školu za kuvara, u Domu uči za montera centralnog grejanja, ali nije siguran čime će se baviti kada izađe.

„Svakako nam znači to što smo išli na radionice i što možemo da vidimo kako izgleda rad u nekoj proizvodnji, mada nisam siguran čime ću se baviti kada izađem. Sve ovo mi  pomaže da naučim kako da se obratim poslodavcu. Takođe naučio sam da napišem biografiju. Moja razmišljanja su, ipak, najviše okrenuta inostranstvu. Tamo bih išao jer mi je cela porodica tamo“, kazao je J.M.

G.V. (18) je završio osnovnu školu, u Domu je stekao drugi stepen za cvećara, mada, kako kaže, ne vidi sebe u tom zanimanju. Želeo je da uči i za varioca, ali uskoro izlazi.

 

 

„Projekat mi je dosta pomogao. Shvatio sam šta je dobro za mene i za moju porodicu. Kada izađem iz Doma prvo ću polagati vozački ispit. Moji roditelji se bave poljoprivrednom i stočarstvom, imamo vozila, mogu da prevozim radnike“, ispričao je ovaj štićenik.

Za D.S. (19) koji je ranije završio osnovnu školu, a u Domu zanat za metalostrugara, radionice u okviru projekta „Znanjem do posla“ bile su korisne jer je naučio da napiše CV.

„Mislim da je veoma korisno što smo mogli da vidimo kako funkcioniše jedna proizvodnja. Mislim da poslodavci ne bi trebalo da imaju loš stav prema onima koji su bili u VP domu, pogotovu ako neko pokazuje želju i zainteresovanost da radi“, navodi on.

 

„Važno je da imate volju i želju da radite“

U razgovoru sa štićenicima direktor i jedan od petorice vlasnika ćićevačke firme „Impregnacije drveta 5M“ Mikica Jeremić kazao je da je to preduzeće spremno da im otvori svoja vrata kada izađu iz VP doma.

 

 

„Nije bitno koju stručnu spremu imate, važno je da imate volju i želju da radite. Mi planiramo proširenje proizvodnje i očekujemo da ćemo zapošljavati nove radnike“, kaže Jeremić.

Odgovarajući na pitanja štićenika on je kazao da je plata oko 300 evra, te da se radi osam sati dnevno. Podsetio je da preduzeće postoji od 1885. godine, da se bavi proizvodnjom pragova za železnicu i stubova za elektroprivredu.

 

Mladi stiču realnu sliku o poslu, a poslodavci o položaju štićenika VP doma

Cilj svih navedenih aktivnosti je pomoć štićenicima u pripremi za pronalaženje posla nakon izlaska iz VP doma, podsetila je predsednica Omladinskog Saveta Kruševac Marina Virijević.

„Kroz usluge karijernog savetovanja štićenici znatno povećavaju znanja i veštine neophodne za pronalaženje posla i za reintegraciju u društvo“, kaže Virijević.

Ona napominje da ovim mladim ljudima radne prakse pružaju realnu sliku o njihovim budućim zanimanjima, a da podižu svest i poslodavcima.

„Ove aktivnosti bi trebalo da doprinesu povećanju svesti kod poslodavaca o položaju i problemima štićenika i značaju njihovog zapošljavanja. Trudimo se da napravimo kontakt sa što više kompanija na teritoriji Kruševca, Beograda i Novog Sada kako bismo omogućili štićenicima da nakon izlaska iz VP doma pronađu posao u nekoj od tih kompanija“, kaže Virijevićka.

 

Socijalna preduzeća šansa da mladi počnu da rade

Ona je podsetila da je za petoricu štićenika VP doma, koji su iz Beograda, organizovana jednodnevna radna praksa u preduzećima iz tog grada. Oni su bili u magazinu „Lice ulice“ i „Kafe baru 16“, preduzećima koja inače pomažu i zapošljavaju decu i osobe iz marginalizovanih grupa.

 

 

„U Udruženju „Lice ulice“ nemaju starosno ograničenje, oni pomažu u zapošljavanju osetljivih kategorija, a onima koji žele posao nije potrebno ništa od dokumenata. Oni koji dođu kod njih tražeći posao mogu da prodaju časopis „Lice ulice“. Prodaja se obavlja na ulici, Udruženje je obezbedilo i lokacije na kojima mogu da stoje, na primer ispred više pozorišta. Časopis košta 200 dinara, prodavcu ide 100 dinara, a 100 se vraća Udruženju“, objašnjava Virijevićka.

Ti štićenici su mogli da se oprobaju i u radu u beogradskom „Kafe baru 16“. Reč je, kako je objasnila, o socijalnom preduzeću koje zainteresovanima najpre obezbedi teoretsku obuku u institutu „Božidar Adžija“ za barmena i konobara, a potom u kafeu plaćenu radnu praksu. Neki radnici se tu zadrže, a neke upute u druge ugostiteljske objekte sa kojima imaju dogovor o zapošljavanju.

Inače, Omladinski Savet Kruševac je ranije kao deo programa „Znanjem do posla“ realizovao projekat ,,Safe Choices“, kojim je bilo obuhvaćeno 65 štićenika VP doma. Oni su imali idividualno karijerno savetovanje, edukacije o zapošljavanju i tržištu rada, posete različitim firmama, a za desetoricu štićenika obezbeđena je i jednomesečna plaćena radna praksa u JKP Kruševac za zanimanje cvećar – vrtlar. Kroz projekat je pomognuta izgradnja plastenika u VP Domu, gde se štićenici obučavaju za to zanimanje.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković