Novi Pazar: Udruženje psihologa Novi Pazar ponovo je, uz pridržavanje protivepidemioloških mera, počelo sa održavanjem novog kruga radionica psihološkog osnaživanja namenjenih srednjoškolcima i mladima ovog kraja.

 

Jedna od njih je i Zerina Dolovac koja u razgovoru za E2E kaže da se odlučila da ih pohađa jer je svesna da prolazi kroz tinejdžersko-adolescentsko doba koje može biti veoma stresno.

 

– Suočavam se sa određenim problemima koje ovo doba nosi sa sobom i pokušavala sam na radionicama da radim na sebi, da napredujem kako bih se mogla dalje i bolje formirati kao ličnost – priča ova devojka.

 

Teme koje su obrađivali na radionicama su, dodaje, bile izuzetno korisne i pomogle su joj da bolje razume sebe. Naučila je, kaže, da se nosi sa emocijama, da se izbori sa stresom i tremom pred javne nastupe, kako da pronađe motivaciju…

 

– Tokom radionica, a uz pomoć karijernih savetnika, sam sagledala prednosti i mane određenih profesija, jer sam na početku srednje škole imala dilemu čime ću se baviti u budućnosti jer me više zanimanja privlačilo. Sada sam skoro u potpunosti sigurna koji ću fakultetu upisati i koje će biti moje buduće zanimanje – poručuje Zerina.

 

 

Radionice su organizovane u sklopu projekta “Znanjem do posla”, a psiholog Emina Totić kaže da mladi u ovom trenutku prolaze kroz jako stresan period zbog čega je pogodan trenutak za ovakvu vrstu usluga.

 

– Promene uzrokovane epidemijom COVID-a 19, koje se dešavaju u školstvu ne samo da otežavaju učenje, spremanje ispita, već i stvaraju osećaj nesigurnosti i neizvesnosti, zahtevaju česte adaptacije na nove načine rada i uskraćuju jako bitnu komponentu – socijalizaciju. Zbog svega navedenog oni su jako zabrinuti za aktuelno školovanje, učenje, spremanje prijemnih ispita, donošenje odluke o izboru budućeg obrazovanja ili zanimanja – objašnjava Totić.

 

Na radionicama se radi na tome da polaznici dobiju što bolje usluge karijernog vođenja i savetovanja, ali i da kvalitetno provedu vreme i tako lakše prebrode ovaj težak period.

 

– Udružili smo karijerno savetovanje i psihološko osnaživanje u cilju da naši mladi nakon svih ovih dešavanja budu jaki, sigurni u sebe i svoje odluke vezane za izbor zanimanja – zaključuje Emina Totić.

 

Radionice psihološkog osnaživanja su samo jedna od aktivnosti karijernog savetovanja, a usluge Udruženja psihologa koristilo je više od 2.250 žitelja Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške.

 

U sklopu projekta “Znanjem do posla” koji podržava Vlada Švajcarske, organizovane su i obuke na radnom mestu za zanimanja konobara, šivača lake konfekcije, turističkih animatora i ličnih pratilaca kroz koje je pohađalo više od 100 nezaposlenih iz ovog kraja, a većina je kasnije i dobila posao.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković