Pirot: Pet mladih romkinja iz Pirota, obučava se za posao gerontodomaćice u okviru projekta “Korak do posla” koji organizuju Udruženje građana “Ternipe”, Crveni krst Pirot, a finansira projekat “Znanjem do posla”. Ovo je jedna od četiri obuke za poslove koji se traže u Pirotu, a kroz koje će proći 23 Romkinje mlađe od 35 godina koje nemaju završenu školu ili poseduju tek diploma osnovne škole.

Projekat se realizuje sa licenciranim gerontomaćinima i gerontodomaćicama, a praktični deo obuke za ovaj traženi posao obavlja se u domaćinstvima starih lica širom Pirota, kojima je ovakva vrsta pomoći preko potrebna.

Jasmina Demirović (37) je jedna od polaznica. Kaže da se odlučila za ovu obuku jer voli da pomaže ljudima. Pre obuke je bila nezaposlena, a jedino radno iskustvo ima u ugostiteljstvu.

“Još uvek sam na praksi koja se polako privodi kraju. Praksa je trajala pet meseci. Meni obuka puno znači. U početku je bilo malo straha kako će korisnici da me prihvate. Prezadovoljna sam kako je sve to prošlo i kako smo radili. Sa njima je saradnja bila dobra. Pomagala sam im u poslovima u kući. Nadam se da ću sada moći da nađem posao”, kaže Jasmina.

Znači pomoć ali najviše druženje

Jasminu smo zatekli u poslu, u domaćinstvu Altane Ibraimović kojoj u 76. godini života ovakva pomoć puno znači.

“Znaći mi što mi pomažu jer ja ne mogu da idem u nabavku lekova i namirnica. Ne mogu da hodam. Džani to sve obavi umesto mene a Jasmina mi pomaže oko kuće. Zimus su mi pomagali oko ogreva, cepanja drva. Jasmina mi je oprala zavese i prozore, opere ono što mi treba. Najvažnije je što imam s kim da popričam” kaže baka Altana.

Džani Zorćić (30) je licencirani gerontomaćin i mentor na projektu. On već dve godine preko Crvenog krsta pomaže  starijim osobama u gradu i svoje iskustvo je prenosio Jasmini kako bi brže savladala obuku:

“Prošli smo obuku za pomoć starima. Jasmina je prošla istu obuku kao i ja. Ona je sve to jako brzo savladala. Imali smo koordinatora iz Crvenog krsta koji nam pomaže oko realizacije ovog projekta. Korisnicima pomažemo u kući, posebno starijim osobama koje žive same. Nabavljamo im namirnice, kupujemo lekove, plaćamo račune. Posebno im znači druženje jer žive sami”, kaže Džani.

O tome koliko ova pomoć znači starijim sugrađanima govori i Radmila Milenković (86) koju gerontodomaćice obilaze tri puta nedeljno. Ona živi sama već devet godina.

“Pomažu mi oko svega. To što dolaze tri puta nedeljno i budu sa mnom po dva sata je za mene veliki stvar, jer osim pomoći u kući, sa njima pričam i za mene je radost kad one dodju . Živim godinama sama. Njihova poseta je za mene radost jer osim pomoći sa njima i razgovaram. Moja kuću lepo održavaju”, kaže Radimla.

Važan korak na putu ka prvom poslu i ekonomskoj samostalnosti

Još jedna devojka koja prolazi obuku na projektu “Korak do posla” Jasmina Marinković (31) je veoma zadovoljna što je prošla obuku za gerontodomaćice, najviše jer ima samo završenu osnovnu školu.

“Počistimo kuću, kupimo šta joj treba, nabavimo lekove, kupimo hleb. Nemam nikakav posao i ovo što sam uključena u ovaj projekat mi mnogo znači. Volela bih da se zaposlim jer sam ovaj posao jako zavolela”, kaže Jasmina.

Treća Jasmina na ovom projektu, Jasmina Đelević, takođe je licencirana gerontodomaćica kao i Džani. Već godinu dana radi preko Crvenog krsta Pirot i bila je mentor na projektu:

“Veoma sam zadovoljna kako je Jasmina Marinković prošla obuku. Pomaže mi dosta u poslu. Pošto je reč o starijim osobama, mnogima od njih umesto pomoći potrebna je topla ljudska reč, razgovor. Naravno, sve što možemo da im pomognemo mi to uradimo”, kaže Jasmina Djelević.

Pod budnim okom mentora

Pre praktične obuke u domaćinstvima, pod budnim okom svojih mentora, polaznice su prošle teorijsku obuku. Udruženje građana “Ternipe” u saradnji sa Crvenim krstom obučavao ih je ukupno pet meseci.

“Imamo pet polaznica koje su prošle obuku za poslove gerontodomaćice. Imali smo i razne radionioce i učili komunikaciju pre svega sa starijim osobama jer je ovo specifičan posao. Prošle su i obuku prve pomoći. Obučene su da mere vitalne funkcije korisnicima ove usluge. Mislim da im ova obuka puno znači. Dobro su se uklopile. Korisnici usluge pomoć u kući su građani preko 65 godina”,  kaže saradnica Crvenog krsta Pirot KristinaVasilov.

Zadovoljni su i u Crvenom Krstu Pirot:

“Zadovoljna sam dosadašnjim radom polaznica u okviru ovog projekta. Gerontodomaćica je jedan veoma odgovoran i ozbiljan posao,traži i stalnu obuku jer je svaki naš korisnik individua za sebe. Moraju da budu veoma odgovorne i ozbiljne u obavljanju ovog posla a one su do sada to i pokazale”, kaže sekretar Crvenog krsta Pirot Sanja Stanković.

Imajući u vidu da je Srbija društvo koje demografski stari usluge gerontodomaćica sve su više tražene i nema opštine u Srbiji u kojoj nisu sve više potrebne. Projekat „Znanjem do posla“ prepoznao je mogućnosti koje nudi ovo zanimanje i obuku ponudio kao rešenje za problem nezaposlenosti mladih Romkinja koje nemaju školu ili imaju samo osnovnu školu što ih čini teže zapošljivom kategorijom mladih.