Novi Pazar: Maturantkinje Medicinske škole “Dva heroja” u Novom Pazaru Ajiša Suljović i Belma Husović već su počele da razmišljaju o nastavku školovanja, a prilikom donošenja odluke koji će fakultet upisati imaju pomoć stručnjaka iz Udruženja psihologa Novi Pazar.

Njih dve su ovih dana polagale i test “Basic Check” kojeg, u okviru programa “Znanjem do posla”, ovo Udruženje koristi prilikom lakšeg ocenjivanja znanja i veština učenika i studenata i savetovanja prilikom izbora budućih karijera.

– Čula sam, a i uverila sam se, da je ovaj test veoma dobar za orijentaciju i donošenje odluka o daljem obrazovanju jer možemo da proverimo i daje nam odgovore na to koje nam oblasti najviše odgovaraju, odnosno, šta nam “leži”. Zbog toga sam i odlučila da ga polažem – priča Belma.

Na polaganje testa Belma je ubedila i Ajišu, koja za portal „Znanjem do posla” kaže da je i ranije koristila usluge Udruženja psihologa Novi Pazar.

– Test mi je pomogao da saznam gde sam, koje su mi oblasti jača strana, a koja znanja i veštine bi trebalo da unapredim. Nije bio težak, lako sam rešila zadatke i zadovoljna sam rezultatima, iako se čovek uči dok je živ – poručuje Ajiša.

Obe bi volele da nakon završene srednje škole upišu medicinski fakultet i da jednog dana rade kao doktorke, zanimanje koje im preporučuju i karijerni savetnici.

Pored usluge karijernog savetovanja i vođenja, Belma i Ajiša su prošle kroz psihološko osnaživanje, još jednu uslugu koju, u sklopu programa “Znanjem do posla”, Udruženje pruža mladima.

– Radionice su bile tokom prvog talasa Covida-19, kada smo svi prolazili kroz teške trenutke, kada smo i fizički i psihički bili zatvoreni. Mnogo su mi pomogle da prebrodim taj težak period, ali i iznađem rešenja za neke probleme koji tište nas tinejdžere – dodaje Belma.

Brojne aktivnosti “Znanjem do posla” planirane za ovu godinu su zbog epidemije korona virusa odložene, a pojedine su realizovane putem interneta, organizovanjem web radionica i seminara, poput psihološkog osnaživanja i predstavljanja pojedinih zanimanja.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković