Knjaževac: Do novembra, u četiri kompanije Zaječarskog okruga nova znanja i veštine, kroz program radne prakse sticaće sedmorica mladića, koji su, u potrazi za poslom, odlučili da nauče posao bravara montera.

Nakon što su obišli svoja nova radna mesta, razgovarali sa poslodavcima, mladići, koji su odgovorili na javni poziv, dobili priliku da uče direktno u firmama, od obučenih mentora. Obuka na radnom mestu kroz projekat Znanjem do posla obavljaće se u kompanijama Ivoterm, Alfa klima i Kran ing u Knjaževcu, te Srbija TIS u Zaječaru, gde kažu da konstantno imaju potrebu za novim, radnicima.

”Problem je što na tržištu ima dovoljno radnika, ali ne i dovoljno kvalifikovanih, pogotovu za ovaj posao. Kroz radnu praksu programa ”Znanjem do posla” u svojoj sredini, među mladima koji su se školovali za neka druga zanimanja, ali do sada nisu uspeli da se zaposle, mi imamo priliku da dođemo do obučenih radnika. Dakle, korist je obostrana”, ističu poslodavci.

 

 

Jedno od rešenja za povećanje zapošljivosti mladih jeste sticanje određenih znanja i veština, kao i radnog iskustva, putem realizacije radne prakse, navode u Timočkom klubu.

”Cilj programa ”Znanjem do posla” je da pomogne mladima da se lakše zaposle. Zato i postoje posebni programi obuke na radnom mestu. Za razliku od nekih drugih, u našem programu obuka se sprovodi na licu mesta – direktno u firmama, gde mladi mogu od ljudi sa iskustvom da nauče i ono što zovemo teorija, ali i da steknu mnogo prakse. Mnogi se ”zaljube” u posao o kome do tada nisu ništa znali. Dosta njih dobije i stalno zaposlenje”, kaže Snežana Pavković, direktorka Timočkog kluba, partnerske organizacije projekta Znanjem do posla u Knjaževcu.

Obuka će trajati do novembra, a mladi će, zajedno sa mentorima, do polaganja završnog ispita proći sve proizvodne faze. Za kandidate koji najbolje savladaju obuku, ostave najbolji utisak i zadovolje zahteve kompanija – partnera, postoji mogućnost zasnivanja radnog odnosa.

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković