Pirot:Tri od šest žena koje su se u okviru programa “Znanjem do posla” obučavale za kozmetičara u Kozmetičkom salonu ”Luminica” u Pirotu očekuje stalni posao u ovom i drugim gradskim kozmetičkim salonima, dok preostale tri, osposobljene za samostalni rad, planiraju da otvore sopstvene kozmetičke salone.

Žene su prošle obuku u okviru projekta “Korak do posla” koji je, sredstvima švajcarske vlade, realizovala lokalna nevladina organizacija “Ternipe” koja već godinama pomaže lokalnim Romima. Projekat je bio namenjen podizanju zapošljivosti Romkinja bez škole ili samo sa osnovnom školom.

“Završila sam samo osnovnu školu, posle toga sam završila obuku za manikira i pedikira. Kada sam dobila poziv za ovu obuku veoma sam se obradovala jer sam ovde svoje znanje nadogradila i mnogo toga novog naučila u ovoj struci. Planiram da otvorim svoj salon, stečena znanja su mi dragocena a moje buduće mušterije dobiće sve na jednom mestu kad je reč o kozmetici“, kaže tridesetpetogodišnja Danijela Durmišević, uverena da će veoma brzo znanje stečeno na projektu primeniti u praksi.

Danijela je zadovoljna obukom:

„Projekat je odličan. Pošto smo sve uglavnom sa osnovnom školom, obuka nam je dragocena jer nam otvara vrata da možemo da se zaposlimo“.

Zadovoljni i polaznici i mentori

Zadovoljna je i vlasnica kozmetičkog salona ”Luminica” i mentorka obuke, Luminica Jovanović i kaže da je posebno iznenađenja interesovanjem koje su žene tokom obuke pokazale.

„Radila sam i do sada brojne obuke, ali ovo mi je najveći projekat do sada. Polaznice su prošle mnogo toga na obuci. Naučile su kako se radi tretman lica, šminkanje, nadogradnja noktiju, depilacija… Ostaje da savladaju i relaksacionu masažu“, ističe Luminica Jovanović.

Bile su jako dobre. Ova grupa za mene je bila veliko iznenađenje. Na početku ovog programa rečeno mi je, da pošto je reč o Romkinjama da je to ranjiva grupa. Bili smo dosta skeptični kako će sve to da izgleda u praksi i što je najvažnije koliko će naš rad biti uspešan. Iznenađene je veliko jer se dešava prvi put da sam izuzetno zadovoljna njihovim interesovanjem, ali i znanjem. Vredno su radile i uložile trud da uđu u sve tajne ovog posla. Vezala sam se za njih tako da ne znam šta ću kada se ova obuka završi“  kaže Jovanović.

Uzeti svoj život u svoje ruke

Za Romkinje bez škole ili samo sa osnovnom školom program je bio prilika da nauče veštine koje se traže na lokalnom tržištu rada. Pored kozmetičarke mogle su da se opredele i za zanat poslastičarke, gerontodomaćice ili vrtlarke, a za projekat je izabrano 23, tri polaznice više od prvobitno utvrđene kvote, usled velikog interesovanja. Na konkurs su se javljale polaznice najrazličitijih godina i životnih priča koje su međusobno delile jednu stvar – želju da svoj život uzmu u svoje ruke.

Njihove šanse da nađu posao nakon obuke Luminica komentariše ovako:

„Ovaj posao mentora radim 20 godina. Ovaj projekat je toliko dobro uradjen da ja nemam reči. Imale su materijal za rad koji je plaćen. Nije to bilo samo pokazivanje već su one bile direktno uključene u rad. One rade u Salonu. Svaka od njih čim se završi ova obuka spremne su da rade u bilo kom Salonu ili da otvore svoj. Neke moje kolege su zainteresovane da zaposlimo tri žene. Ostale će otvoriti salon i zaposliti svoje koleginice. One imaju šansu da rade i zarade“

Ni polaznice ne kriju entuzijazam kada je u pitanju njihova budućnost:

„Završila sam osnovnu školu i ovaj projekat mi puno znači. Živim ovde blizu Salona i imala sam veliku želju da naučim kozmetički posao i da nešto uradim sama. Ovo je lep i kreativan posao. Ostvarila mi se želja od detinjstva i veoma sam zahvalna našoj mentorki Luminici. Nameravam nešto da počnem da radim sama. Da nije bilo ovog projekta ne bih imala nikakve šanse jer smo mi Rokminje uglavnom bez obrazovanja i veoma se teško zapošljavamo. Bez projekta i pomoći Udruženja ovoga ne bi bilo“ kaže osamnaestogodišnja Aleksandra Jončić.

Više izbora za ekonomsku samostalnost

Obuka na radnom mestu koju je organizovao „Ternipe“ odabrana je tako da mladim Romkinjama omogući više izbora – i da nađu posao u nekom od kozmetičkih salona u Pirotu i da mogu da otvore svoj salon i tako se ekonomski osnaže.

„Završila sam samo osnovnu školu, dosad nigde nisam radila jer nemamo neku drugu priliku za obuku za kozmetičare. Znači mi ovo novo iskustvo jer sam mnogo naučila. Planiram da se zaposlim u nekom salonu ili da radim nešto sama“, kaže nakon završene obuke devetnaestogodišnja Milica Alić.

Dr Dragana Jovanović je Luminicina ćerka. Doktor je medicine sa diplomom stečenom u Rumuniji i zajedno sa svojom majkom radila je sa polaznicama obuke. U okviru obuke polaznice su imale priliku da pored praktične obuke prođu i teorijsku obuku, koju im je na ovom kursu držala Dragana:

„Sa njima sam radila teorijski deo obuke koji je podrazumevao predavanja o kostima i mišićima glave i još mnogo tema iz oblasti medicine. Sve je to korisno za njihov posao da znaju  odredjene dermatološke probleme kad pružaju svojim mušterijama kozmetičke usluge. Radile smo iz knjiga za srednju medicinsku školu. Sa njima sam radila nadogradnju noktiju i šminkanje“ kaže dr Jovanović.

Znanjem do posla – Pirot:

Program „Znanjem do posla“ podržao je u Pirotu realizaciju dva projekta obuke na radnom mestu za 98 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i to za deficitarna zanimanja – grafički tehničar i operator mehaničkog procesa, a i za tzv. teže zapošljive grupe – mlade Romkinje.

Kroz program obuke za grafičke tehničare i operatore mehaničkog procesa obučeno je 18 polaznika u kompanijama D Company, Sin-kom i Alatnica „Krstić“, a za njegovu realizaciju obezbeđeno je 66.000 švajcarskih franaka.

Posebna sredstva izdvojena su za podizanje zapošljivosti mladih Romkinja, koje spadaju u tzv. teže zapošljive grupe. Njih 80 bez obrazovanja ili samo sa osnovnom školom prošlo je kroz obuku uz pomoć udruženja “Ternipe”, Salona lepote “Luminica” i preduzeća „Komunalac”. U ovaj projekat uloženo je skoro 39.000 švajcarskih franaka.

Sredstva za realizaciju ovih projekata obuke na radnom mestu i podrške bržem zapošljavanju tzv. teže zapošljivih grupa mladih obezbeđena su iz donacije Vlade Švajcarske. Lokalni partner programa “Znanjem do posla” u Pirotu su ZIP Centar i Udruženje građana “Osveženje”.

Znanjem do posla – Srbija:

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Novinar:Zoran Panić / Uredio: Tibor Jona

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
NVO Udruženje građana Ternipe – LINK
Zip centar – LINK
Udruženje “Osveženje” – LINK