Novi Pazar:Petnaestoro nezaposlenih mladih iz Novog Pazara i okoline već nekoliko nedelja pohađa obuku u mlekari “Pešter food”, u pešterskom selu Delimeđe. Na obuci se uče osnove pravljenja sira, proizvodnje jogurta i surutke, ali i nadaleko čuvenog specijaliteta iz jednog drugog dela Srbije – pirotskog kačkavalja.

Među mladima na obuci je i Aldin Bogućanin, dvadesetogodišnjak iz obližnjeg sela, koji je nakon završene Medrese (srednje verske škole) u konstantoj potrazi za poslom.

“Čuo sam za program ‘Znanjem do posla’ i deo koji se odnosi na rad u mlekari. Odmah sam se prijavio i izabrali su me. Puno toga sam naučio tokom teorijske nastave, a sada imam priliku da to znanje sprovedem i u praksi”, priča Aldin za E2E.

Do novih veština kroz obuku na radnom mestu

Za skoro dva meseca u ovoj mlekari Bogućanin je naučio osnovne elemente proizvodnje, od prijema mleka, pravljenja sira, fermentisanih proizvoda, surutke, do njihovog skladištenja i čuvanja.

“Iskreno, mislio sam da je posao teži, ali je znatno lakše nego što sam očekivao. Naravno, to je verovatno zbog toga što je mentor tu uvek uz nas, što su stariji radnici spremni da sa nama podele svoje znanje dajući sve od sebe da nam svaki postupak objasne do tančina”, zadovoljan je ovaj mladić.

Prilika da se ostane u rodnom kraju

Aldin obećava da će se do kraja obuke potruditi da zadovolji mentora i nada se da će dobiti ponudu za stalno zaposlenje u mlekari.

“Voleo bih da ostanem ovde, da radim u mlekari, zarađujem i u rodnom kraju zasnujem porodicu. Ne bih želeo da idem u Nemačku ili neku drugu evropsku zemlju kako bih radio teške fizičke poslove”, otkriva nam svoje planove ovaj mladić.

Vlasnik mlekare “Pešter food” Ertan Bogućanin kaže da je za obuku za tehnologa u mlekarstvu vladalo veliko interesovanje među mladima u Novom Pazaru, a najviše među studentima završne godine Tehnološko-prehrambenog fakulteta.

“Imamo 15 polaznika i svi su podjednako zainteresovani da nauče ovaj posao. Vredni su, pametni, brzo kapiraju, ali je ovo zanat i potrebno je vreme da se sve savlada i dovede do perfekcije. Zanimljivo je da su se svi oni, pa čak i studenti, tek sada prvi put sreli sa proizvodnjom mlečnih proizvoda. Tek su u našoj mlekari naučili kako se prave sirevi sa zrenjem i bez zrenja, kako se pravi jogurt, surutka. Osim toga, saznali su za poštovanje standarda u ovoj proizvodnji, važnosti higijene”, kaže Bogućanin.

Dobrih i obučenih radnika uvek fali

On obećava i da će mlekara sigurno zaposliti nekoliko najboljih polaznika obuke jer im, kako naglašava, dobrih radnika uvek fali.

“Vrata naše mlekare su uvek otvorena za sve one koji žele da nauče ovaj posao i da rade. Uvek su nam potrebni radnici i zato je ovaj program dobar. Omogućio je mladim ljudima da steknu određena znanja, a potom dođu kod nas, odrade praksu i na obostrano zadovoljstvo, neki od njih ostanu i dalje da rade sa nama”, ističe Bogućanin.

Obuka za tehnologe u mlekari “Pešter food” trajaće još par nedelja, a u okviru nje predviđen je obilazak Mlekarske škole u Pirotu gde će se, između ostalog, polaznici upoznati i sa načinom pravljenja čuvenog pirotskog kačkavalja, specijaliteta koji će u budućnosti proizvoditi i ta mlekara na Pešterskoj visoravni.