Novi Pazar:Novopazarka Amina Trtovac diplomirani je psiholog i uskoro privodi kraju obuku za ličnog pratioca deteta, zanimanja o kojem je na početku vrlo malo znala i koje ju je plašilo, ali u koje se tokom prethodnih nekoliko nedelja zaljubila i koje joj može biti i životno zanimanje.

 

Ova dvadesetčetvorogodišnja devojka u razgovoru za projekat “Znanjem do posla” (Education to Employment – E2E) kaže da joj je praktična obuka, organizovana u okviru ovog projekta, bila prvo radno iskustvo, ali i prilika za rad sa decom sa smetnjama u razvoju.

 

– Neću vam kriti, bila sam skeptična i uplašena jer nisam znala koje razvojne smetnje će imati mališan o kojem ću brinuti, sa kakvim poteškoćama ću se suočiti i da li ću moći da se nosim sa njima i rešim ih. Međutim, kada sam upoznala dečaka, potpuno me je razoružao i shvatila sam da će ovo biti divno iskustvo, da sam se bojala bez razloga i da će mi biti znatno lakše nego što sam zamišljala – priča Amina.

 

Njen zadatak prethodnih nedelja bio je da svakog radnog dana, po četiri sata, brine o šestogodišnjem dečaku sa smetnjama u razvoju tokom njegovog boravka u vrtiću, da mu organizuje aktivnosti, pomaže u nastavi ili prilikom obroka.

 

Sve su to obaveze koje su ranije obavljali dečakovi roditelji, konkretno, majka koja ga je dovodila u vrtić i boravila sa njim tokom nastave.

 

– Lični pratioci u mnogome olakšavaju naš život i rasterećuju nas. Amina, a i pre nje još jedna devojka, omogućili su mi da se posvetim i drugom detetu, da lakše obavljam i kućne obaveze. Sve pohvale za njih, ovo je usluga koja treba da bude omogućena svim roditeljima koji imaju decu sa smetnjama u razvoju. Sigurni smo da su nam deca sa njima u dobrim rukama, da se o njima lepo brinu i da im boravak u vrtićima i među drugom decom pomaže u razvoju – naglašava majka dečaka o kojem Amina brine.

 

Mlada Novopazarka dodaje da ima odličnu saradnju sa roditeljima, kao i vaspitačima koji su otvoreni i spremni da udele savete i saslušaju predloge za prevazilaženje svih problema na koje su naišli.

 

Zbog svega, Amina se nada da će i nakon završetka obuke nastaviti da se bavi ovim poslom.

 

 

– I te kako mogu sebe da zamislim kao ličnog pratioca, pogotovo sada kada sam videla kako celokupan proces izgleda. Shvatila sam koliko je ovo humano i plemenito zanimanje. Svakog dana sam bila sve zadovoljnija i ispunjenija, pogotovo kada bih primetila da je dečak o kojem brinem izgovorio nove reči ili bio srećan. Tada mi bude jasno da sam i ja, na neki način, doprinela napretku u njegovom razvoju – objašnjava ona.

 

Tromesečnu obuku za ličnog pratioca deteta, deficitarno zanimanje u ovom delu Srbije, pohađa 15 mladih devojaka iz Novog Pazara, Tutina i Raške, a sprovodi Udruženje psihologa iz Novog Pazara.

 

Znanjem do posla – Novi Pazar

Program “Znanjem do posla”, kroz podršku Švajcarske, omogućio je u Novom Pazaru u drugom krugu obuka na radnom mestu realizaciju dva projekta obuke za ukupno 30 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i to za zanimanja lični pratilac deteta (15 mladih) i konobar (15 mladih).

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković