Kruševac: Online radio KRAK (Kruševački Radio Aktivistički Kutak) postao je, u trenutku proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa, jedan od načina da se mladima predstave brojne aktivnosti koje Edukativni centar sprovodi u Kruševcu i Rasinskom okrugu u okviru projekta “Znanjem do posla”.

Pomenuti online radio nastao je u okviru Edukativnog centra 2018. godine, a njegovim “talasima” sada su zaplovile brojne informacije o aktivnostima u okviru tog projekta.

– Kada su, zbog bezbednosti u vreme pandemije, brojne aktivnosti prenete u online prostor, a Edukativni centar pokrenuo online kampanju u okviru programa “Znanjem do posla”, priprema i kreiranje emisija na online Radiju KRAK predstavljala je logičan korak – kaže koordinatorka komunikacija u Edukativnom centru Kruševac, Ana Tomić.

Reč je o ciklusu od deset emisija pod nazivom TOK (“Talasamo O Karijeri”), u kojima se govori o sprovođenju programa u Kruševcu i Rasinskom okrugu, sa fokusom na online aktivnosti. U dosadašnjim emisijama govorili su: Ilija Jovanović, programski direktor Edukativnog centra, Tijana Stefanović, karijerna savetnica, Sanja Nikolić, zadužena za obuke na radnom mestu, Sandra Vlatković, menadžer za komunikacije programa “Znanjem do posla”. Takođe, iskustva koja se odnose na učešće u ovom programu prenele su Marija Vesković iz Regionalne privredne komore Kruševac i Danijela Simonović iz Prve tehničke škole. Planirano je da u narednim emisijama govore korisnici usluga i privrednici koji su učestvovali u programu “Znanjem do posla”.

Edukativni centar priprema i novi ciklus emisija na ovom radiju. One će se emitovati pod nazivom KRAK – REZON (“REalni susreti i Zanimanja Online”), a u okviru njih će biti predstavljene različite profesije i zanimanja.

Efekti ovakvog načina rada za sada su ohrabrujući.

– Kada govorimo o prethodnom periodu, reakcije mladih su uglavnom bile pozitivne, jer su na online Radiju KRAK imali priliku da se informišu o različitim temama, čuju iskustva drugih, ali i da govore o svojim interesovanjima i problemima sa kojima se susreću. Reakcije na emisije TOK su ohrabrujuće, a najvažnijim pozitivnim efektom, kao i za kompletnu kampanju, smatraćemo porast interesovanja za učešće u aktivnostima koje sprovodimo u okviru programa “Znanjem do posla” – kaže Ana Tomić.

Od svog osnivanja online radio KRAK se bavi temama koje su važne mladima: aktivnim učešćem mladih u društvu i procesima donošenja odluka, karijernim razvojem i podsticanjem zapošljivosti, programima mobilnosti i volonterizmom, interkulturalnim dijalogom i drugim. Taj online prostor je, podseća Ana Tomić, otvoren za mlade koji kroz različite tematske emisije izose svoje stavove, iskustva, planove i interesovanja, ali i da dobiju niz korisnih informacija i saznanja. Za online Radio KRAK su do sada govorili mladi iz Kruševca, drugih gradova Srbije i brojnih evropskih zemalja, kao i predstavnici različitih sektora koji su svojim delovanjem usmereni na mlade. Emisije su dostupne na YouTube kanalu Edukativnog centra Kruševac.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković