Kruševac: Iako se duže od decenije i po bavila voditeljsko – novinarskim poslom, odlučila je da se prijavi za obuku za magacionere, koja se u kruševačkoj firmi „Milošević doo“ sprovodila u okviru projekta „Znanjem do posla“. Bojana Mladenović (35) je mesec dana kasnije dobila posao u joj firmi. Kaže da je prezadovoljna i da u budućnosti vidi sebe na tom poslu.

– Ovaj posao mi je bio veoma interesantan. Veoma je odgovoran, stalno se nešto dešava. Ranije nisam imala iskustvo u radu sa paletama, pitala sam se kako ću se snaći u ovako velikom prostoru i magacinu, ali je za sada dobro. Rad sa ljudima mi je interesantan, ima nas dosta, pomažemo jedni drugima, mentori su veoma dobro radili sa nama – kaže Bojana Mladenović.

 

 

Ovo joj je, praktično, treće zanimanje, jer je završila srednju tehničku školu, potom, već sa 19 godina počela da se bavi voditeljsko – novinarskim poslom radeći na radiju. U jednoj lokalnoj radijskoj kući bila je angažovana do pre tri meseca. Tokom tih godina snimala je i reklame, te je njen glas iza pojedinih poruka koje čujete sa nacionalnih televizija u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Tim delom posla nastavlja da se bavi, ali objašnjava da je to povremeno angažovanje i da joj je bio potreban novi stalni posao.

– Bila mi je potrebna promena, tražila sam određeno vreme posao i kada sam čula za ovu obuku odlučila sam da se prijavim. Želela sam da počnem da radim nešto novo. Prezadovoljna sam, vidim sebe ovde u budućnosti – ispričala je ona.

 

 

Rukovodilac visokoregalnog skladišta Srdjan Miletić, koji je bio i jedan od mentora na obuci praktikanata za posao magacionera, objašnjava da je njegov posao organizacija i rukovođenje objektom i ljudima. Praktikante je obučavao za posao vođenja evidencije, pravljenje planova za naredni dan, za pregledanje kapsula, uvodio ih je postepeno u posao koji ima više pozicija i nivoa rada.

– Jedan deo se odnosi na organizaciju i rukovođenje, drugi na kontrolu kapsula, potom na kontrolu prijema i utovara robe, imaju i rad na određenim mašinama. Za sve smo ih edukovali i obučili mi koji smo ovde duže, objasnili smo kako se radi, uveli smo ih u posao – objasnio je Miletić.

Najbitnije je, napominje, da su obuku dobro savladali.

– Svi rade kao tim, dobro su se uklopili, imamo punu veru da mogu da rade samostalno – kazao je on.

Inače, kruševačka firma „Milošović doo“ postoji skoro tri decenije. Bavi se  trgovinom na veliko i malo građevinskim materijalom, sanitarijom i punim gvožđem, a nedavno je proširila posao i tražila magacionere. Za manje do mesec dana duplirala je broj zaposlenih, kojih je sada više od 200. Među novozaposlenima je i 29 praktikanata koji su se u toj firmi kroz projekat “Znanjem do posla” obučavali za magacionere.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković