Kruševac:Iako je po struci mesar Olivera Pejčinović (30) prijavila se za obuku za gumarskog tehničara koja se, u okviru projekta „Znanjem do posla“, sprovodi u kruševačkoj firmi „Silikon komerc“.   U trenutku kada je čula za mogućnost da pohađa ovu obuku bila je bez posla, a najveći motiv da se okuša u novom zanatu su joj tri ćerke, stare 10, 9 i 5 godina. Objašnjava da je njen suprug zaposlen, ali da za veliku porodicu jedna plata nije dovoljna.

Ako posla nema u staroj, vreme je za novu struku!

„Nikada nisam radila u svojoj struci. Radila sam u proizvodnji u više firmi, a posao sa gumom mi se najviše sviđa od svih poslova koje sam do sada radila. Posao ću svakako tražiti u ovoj struci. Očekujem da ću sada imati veće šanse da nadjem posao“  kaže Olivera dodajući da obuka nije teška.

Ni Dušan Jevtić (30), koji je takođše završio Hemijsku školu, smer za mesara, u svojoj struci nikada nije radio. Bavio se raznim poslovima, od kopanja kanala do finalnih radova na građevini. I on želi posao u gumarskoj proizvodnji koja je u Kruševcu jedna od poželjnijih.

„Obuka nije naporna, a očekujem da će mi ovo znanje pomoći da sutradan lakše dodjem do posla. Mentori su zaista strpljivi, pokazuju nam više puta, ne ljute se ako upropastimo gumu, bitno im je da naučimo da radimo kako treba“ priča Dušan i objašnjava da trenutno radi vulkanizaciju prohromskih držača.

Nema prepreka ukoliko volja postoji

Iz prehrambene struke u gumarsku je došla i najmladja polaznica obuke Andrijana Radojković (19), koja je prošle godine završila Hemijsku školu, smer za pekare. Iako nigde do sada nije radila, odnosno nije se oprobala u svojom zanatu, sigurna je da bi radije tražila posao kao gumarski tehničar nego kao pekarka.

„Na obuku sam odlučila da dodjem jer mislim da je bolje da naučim nešto novo nego da sedim kod kuće. Zadovoljna sam, ovde zaista nije teško“ priča Andrijana.

Inače, polaznici tokom obuke uče da mešaju i valjaju smešu, proizvode i obradjuju sirovu gumu, kroje gumu te je potom konfekcioniraju i vuklaniziraju, a rade i sa specifičnim vrstama gume.

Teorija pa praksa

Praktičnoj obuci je prethodila dvonedeljna teorijska, koju im je držala profesorka Hemijske škole, Jasmina Lisinac, koja je deceniju i po radila kao tehnolog u „Trajalu“. Na teorijsko znanje tokom praktičnog dela polaznike podsećaju „skripte“ ispisane na hamerima i okačene u proizvodnji.

Vladimir Veljković, vlasnik i direktor firme „Silikon komerc“ i koordinator obuke za gumarskog tehničara, zadovoljan je tokom obuke  i kaže da će zaposliti makar jednog polaznika. U projekat „Zanjem do posla“ odlučio je da se uključi kako bi dobio obučenog radnika.

„Imamo problem jer nam se dešavalo da obučimo radnike i oni ubrzo odustanu. U jednom trenutku smo čak imali radnika iz Jagodine. Planiramo proširenje i potrebna nam je radna snaga i smatrali smo da je ovo dobar način“ objašnjava on podsećajući da u Kruševcu već nekoliko godina ne postoji smer za gumarskog tehničara iako u tom gradu rade dve gumarske fabrike.

Nema širenja proizvodnje bez obučenog radnika

Njegova firma „Silikon komerc“ postoji od 1991. godine, najpre je radila medicinski program čepova za nekadašnju „Jugolaboratoriju“, a u međuvremenu je usvojila i program perifleks spojnica namenjenih industriji (spojevi izmedju elektromotora i reduktora neke radne mašine), po čemu je sada prepoznatljiva.

„Silikon komerc“ obuku za gumarskog tehničara sprovodi u saradnji sa  ZVR „Autoguma“ i AMB Pirot, u partnerstvu sa Kancelarijom za mlade Kruševac. Veljković napominje da su mu u sprovodjenju projekta pomagali predstavnici Grada Kruševca, Kancelarije za mlade, Omladinskog Saveta Kruševac, koji su u svakom trenutku bili spremni da mu izadju u susret.

Znanjem do posla – Kruševac

Pored obuka na radnom mestu za posao zubnog tehničara, u Kruševcu se, u okviru projekta „Znanjem do posla“,  za ukupno 50 nezaposlenih mladih ljudi organizuje obuka za još 4 zanimanja – šivača, gumarskog tehničara i knjigovođu. Sredstva u iznosu od 81.000 franka za realizaciju ovih obuka izdvojila je Vlada Švajcarske.

U pet pilot opština programa „Znanjem do posla“ slične obuke će proći ukupno 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i u njihovu realizaciju uloženo je 450.000 franaka obezbeđenih donacijom Švajcarske vlade.

Program „Znanjem do posla“ je četvorogodišnji program kojim se povećava zapošljivost mladih u Srbiji i to kroz prilagođavanje švajcarskog metoda obuke na radnom mestu lokalnim uslovima u Srbiji. Program u partnrstvu sa Vladom Republike Srbije testira i druge inovativne metode zapošljavanja, a posebnu pažnju usmerena je na pronalaženje dugoročno održivog modela za podršku zapošljavnju teže zapošljivih kategorija mladih.

Znanjem do posla – Srbija

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Novinarka:Jelena Božović / Uredio: Tibor Jona

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
Kancelarija za mlade Kruševac – LINK
Omladinski savet Kruševca – LINK