Kragujevac: Studenti Fakulteta inženjerskih nauka imali su priliku da prisutvuju prvom online karijernom svetovanju za mlade koji je organizovao Razvojni biznis centar u Kragujevcu, partner na projektu Znanjem do posla. Vebinar je održan u saradnji sa fakultetom i doc.dr Snežanom Nestić, a učestvovalo je čak 170 studenata  koji su slušali iskustva ali i postavljali pitanja o profesionalnom razvoju vlasniku kompanije „Tecor- Lean & Kaizen Consulting“.

 

„Vebinar je bio prvenstveno namenjen studentima Fakulteta inženjerskih nauka, koji slušaju predmet preduzetništvo. Cilj seminara bio je da mladima približimo karijeru preduzetnika, kroz ličnu priču uspešnih preduzetnika“ rekla je Marija Stojadinović direktorka Razvojnog biznis centra.

 

Vlasnik kompanije „Tecor- Lean & Kaizen Consulting“ Nikola Marjanović, iz Kragujevca, studentima je prestavio svoj „preduzetnički pohod govoreći i o iskustvima, koja su mu pomogla da danas uspešno vodi svoju firmu.

 

Više od 170 studenata koji su se odazvali pozivu za vebinar aktivno je učestvovalo, postavljali su pitanja I davali svoje komentare.

 

 

Put do poslovnog „buma“

 Vlasnik firme „Tecor“  Nikola Marjanović diplomirao je upravo na Faluktetu inženjerskih nauka pa mu je bilo I posebno zadovoljstvo da kolegama predstavi svoja iskustva.

 

Ispričao je da je u mladosti radio razne poslove – prodavao novogodišnje ukrase, čistio bunare, bio upravnik kluba na Mašinskom fakultetu gde je osnovao i besplatan internet kafe, te raznosač pica, SBB instalater.

 

Svoju firmu „ Tecor“ osnovao je 2009. godine pošto je za najbolji biznis plan nagradjen sredstvima za startap.

 

Međutim, ta firma je opstala tek šest meseci jer je , kaže Nikola, bio „ previše zelen“ za biznis.

 

„Taj Tecor je propao zato što nisam poznavao tržište i nisam imao jasnu viziju da kreiram potrebu za tržište budući da sam imao proizvod ispred vremena – termokontrola  i regulacija. To se danas vezuje za takozvane pametne zgrade“, ispričao je  Nikola Marjanović.

 

Nakon prvog „poslovnog promašaja“ radio je, kaže Marjanović, u dve firme  u Beogradu. U jednoj je prošao celu „ hijerarhiju“ od pripravnika do direktora. Imao je mnogo prilika za učenje, komunikaciju, upoznavanje saradnika.

 

U to vreme se prvi put upoznao sa Lean & Kaizen –japanskom metodologijom unapređenja poslovanja koja se primenjuje širom sveta.

 

„Ona je kasnije odredila i delatnost moje firme. Lean-om sam zapravo počeo slučajno da se bavim 2015. godine čitajući jedan master rad. Radio sam obuke i konsalting najpre kao hobi, a od 2017.godine  i profesionalno kroz moju firmu „Tecor“ koja je dobila „novo ruho“ rekao je Nikola.

 

„ Tecor“ se danas bavi obukama po Lean & Kaizen metodologiji.

 

„Lean je način razmišljanja, pojednostavljenje procesa. Zadatak Lean-a je da prepozna rasipanja odnosno krivine u poslovanju firme i ispravlja ih, savetujemo i držimo obuke zaposlenima, rešavamo probleme, kreiramo sistem kako se problemi više ne bi ponavljali“ objasnio je Marjanović.

 

Njegova kompanija menja i loše poteze koje u firmama često obrazlažu rečima „ pa tako se oduvek radilo“. Prema rečima Nikole Marjanovića, takav stav je „ pravi put ukoliko želite da zatvorite firmu“.

 

 

 

U prvoj godini rada firme  očekivao je samo da ona „preživi“, ali se prošle godine, uz angažovanje nekoliko novih stručnjaka, desio pravi poslovni „bum“ u Tecoru.

 

„Promet je povećan 100 posto, broj klijenata za više od 200 posto, a broj polaznika obuke za više od 500 procenata“ rekao je Marjanović i ocenio da je „tripliran“ uspeh njegove firme u 2019. godini.

 

U Tecoru su ponosni na dug spisak klijenata koji su prošli njihovu obuku, medju kojima su Siemens, Knauf, Štark, Zumtobel Group, SBB, Meggle, ProCredit Bank , Galenika i dr.

 

Ključne poruke – vodilje u karijeri

 

Nikola Marjanović objašanjava da je važno je da svako definiše šta je za njega uspeh i znaće kojim putem da krene. Za brojna iskustva koja je imao obavljajući različite poslove on kaže da „ pametan čovek iz svega nešto nauči i spozna“.

 

„Novac ne treba da bude jedina motivacija u karijeri. I ne očekujte novac preko noći. Meni je trebalo 10 godina da bih zaradio neki novac, do tada sam od posla uglavnom preživljavao“ rekao je učesnicima vebinara.

 

U firmi su mu „ na prvom mestu“ zaposleni.

 

Među „ vodiljama“ u karijeri on ističe i onu dobro poznatu poruku, da nije važno koliko puta padneš već da svaki put ustaneš.

 

Nikola Marjanović je poručio učesnicima vebinara da je tokom karijere pokušavao da koristi svaku priliku i nikada nije postavio pitanje, da li će nešto da uradi, već samo kako će to da uradi.

 

„Nikada nisam rekao da nešto ne mogu, ono što ne znam sam istraživao. Uvek sam prihvatao odgovornost. Izbegavao sam izgovore zašto nešto ne može, jer se pamte samo rezultati “ rekao je studentima.

 

Radoznali inženjeri

Priča Nikole Marjanovića podstakla je studente, učesnike vebinara da mu postavljaju pitanja.

 

Na pitanje koji je preduzetnik iz Srbije prema njegovom mišljenju „ najinspirativniji“, odgovorio je da se divi firmi „ Nordeus“, ali i da svakog preduzetnika poštuje.

 

Studenti su hteli da znaju i koje su najveće greške ili prepreke u radu Tecora I dobili su odgovor- da je to predstavljanje rezultata u kompaniji sa kojom rade.  Tako, ispričao je Marjanović, jednom klijentu „nije prijalo“ da čuje da su njegove mašine iskorišćene samo 30 posto.

 

Učesnici vebinara su hteli da čuju i koji je pravi smer na Fakultetu inženjerskih nauka, šta misli o vojnom inženjerstvu, radu u „ sivoj zoni“, kakve su subvencije i olakšice za startapove, zbog čega mladi iz Srbije odlaze u inostranstvo.

 

U Razvojnom biznis centru su najavili da će i u narednom periodu, u saradnji sa partnerima, pripremati i organizovati susrete sa zanimljivim gostima i uspešnim poslovnim ljudima, koji mogu da inspirišu mlade ljude i pomognu im u planiranju sopstvene karijere.

 

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković