Kruševac: Petoro mladih na obuci za konobare

 

Obuku za posao konobara – šankera, u okviru projekta „Znanjem do posla”, petoro mladih iz Kruševca i Trstenika započelo je pohađanjem predavanja koje im drže iskusni profesori iz kruševačke Hemijsko – tehnološke škole.

 

Polaznici će, nakon desetodnevne teorijske obuke, nastaviti učenje na radnom mestu, a očekuje se da za dva meseca budu spremni za posao konobara i da, ukoliko se dobro pokažu, ostanu da rade u lokalima u kojima se obučavaju.

 Profesori koji predaju ugostiteljskom smeru u Hemijsko – tehnološkoj školi, Bogoljub Đukić i Nataša Vujošević, polaznike treba da osposobe za rad u ugostiteljskim objektima.

 

„To znači da ih učimo kako se radi otvaranje i zatvaranje objekta i predaja smene, potom o interakciji sa gostima, o usluživanju pića i hrane, zatim o inventuri, ali i kontroli zaliha”, objasnio je Đukić.

 

Polaznici, od kojih većina nema ugostiteljsko obrazovanje, uče kako da dočekaju, smeste i  usluže gosta, kako da naplate račun, isprate goste, predaju smenu.

 

Tokom teorijske obuke saznaju kako se vodi dnevni promet robe hrane, pića i knjiga šanka, kako da rukuju raznim aparatima i mašinama, poput točionice pića, a uče i detalje o bontonu.

 

Nakon obuke oni će moći samostalno da obavljaju posao, kao i da, u određenim situacijama, zamene šefa sale ili šefa restorana”, napomenuo je Đukić.

Sanela Salakovac (20) i Kristina Delibašić (19) su iz Trstenika, a praktičnu obuku će imati u kafiću “Caffe Caffe” u tom gradu.

 

Iako je završila srednju ekonomsku školu, smer poslovni administrator, Sanela sebe u budućnosti radije vidi na radnom mestu konobara. Do sada je radila na poslovima koji nisu u njenoj struci, a sigurna je da joj posao za koji se sada obučava najviše odgovara.

 

Komunikativna sam, volim rad sa ljudima, više mi odgovara nego da sam u proizvodnji, kao što sam bila na prethodnom poslu”,  rekla je Sanela.

 

Kristina je završila srednju tehničku školu, smer tehničar mehatronike.  

 

Nisam htela da tražim posao u struci jer mi se taj posao ne dopada. Ranije sam radila u jednom kafiću i kada sam saznala za mogućnost ove obuke javila sam se jer mi se taj posao sviđa,  nije monoton, uvek se dešava nešto novo”, ispričala je Kristina  svoje razloge da se obuči za konobara.

Mihajlo Knežević (18), koji je po struci konobar, na obuku se javio jer je vidi kao način da se dobro pokaže kod poslodavca i da dođe do posla.

 

Mnogo mi se sviđa posao konobara, zaista ga volim i verujem da ću se uvek time baviti”, siguran je Mihajlo koji će, uz još jednog praktikanta, obuku pohađati u kruševačkom “Paradox cafeu”. 

 

 

U kafeteriji “But 037” poslu konobara – šankera će se učiti jedna polaznica.

 

Kompletna obuka bi trebalo da bude završena do sredine jula.

 

Očekujemo da ćemo tada imati petoro dobro obučenih konobara i da će oni ostati da rade u pomenutim lokalima jer su u njima te pozicije otvorene”, napomenula je Sanja Nikolić iz kruševačkog Edukativnog centra, koja je u projektu „Znanjem do posla” zadužena za sprovođenje programa obuka na radnom mestu.

 

Tekst i foto: Jelena Božović /  Uredila: Sandra Vlatković