KruševacMeđu oko 190 štićenika u kruševačkom Vaspitno popravnom domu šest je devojaka. Štićenice se tokom boravka u toj ustanovi osposobljavaju za posao kuvarice, rade u vešeraju, pohađaju zanatske radionice nakita i dekupaža, bave se gajenjem cveća. Ranije je u Domu postojala i krojačka radionica, a učio se i frizerski zanat. Štićenice su jednoglasne u stavu da bi im praksa, koju bi imale kod pravih poslodavaca, bila značajna zbog sticanja radnog iskustva i boljeg snalaženja na poslu nakon odlaska iz Doma.

 

Mlade devojke u ovu ustanovu najčešće dođu sa nezavršenom osnovnom školom, a obično izađu sa diplomom nekog zanata ili srednje škole.

 

M.P. (19) je u Domu skoro godinu i po dana i  nada se da će do kraja godine izaći. Pre dolaska u VP dom završila je osnovnu školu. Imala je sreću da je u tom periodu učila za kuvara, što je u Domu nastavila.

 

„U tom zanimanju vidim svoju budućnost. To je posao koji volim, ovde radim u kuhinji, stičem praksu, učim nove recepte, naučila sam mnogo toga. Nadam se da ću u septembru završiti školu za kuvara, odnosno za pripremača namirnica i da ću sa diplomom izaći iz Doma“, kaže ona.

 

Planira da nakon izlaska ide u inostranstvo i radi kao kuvarica i istče  da bi joj značilo da je tokom boravka u Domu mogla da stiče praksu kod nekog poslodavca.

 

„To bi mi omogućilo da uspostavim neki kontakt, osetila bih radno okruženje, navikla bih se na takav način rada. Na taj način bih osetila zaradu, šta sa novcem i kako sve fukncioniše u stvarnom okruženju “,  kaže  M.P.

 

Naučenim u Domu je, ipak, zadovoljna. Kroz osmeh kaže da se štićenicima dopada hrana koju im priprema, a najviše voli da kuva belu čorbu i pasulj jer su, objašnjava, to jela koja su posebno lepa kada se kuva  velika  količina.

 

Najviše voli da jede picu i burek, koje  sprema, takođe,  u Domu u kome postoji i pekara, a ranije je pohadjala i pekarsku školu.

 

„U  Domu sam stekla radne navike i naučila kako da se ophodi prema ljudima“, navela je A.L. (18),  koja je  u ovoj ustanovi više od godinu i po dana.

 

Pre dolaska je pohađala srednju medicinsku školu, koju u Domu nije mogla da nastavi, ali je sigurna da će je kada izađe završiti  i da će to biti zanimanje koje će joj osigurati budućnost.

 

„Imam nekoliko ciljeva kada izađem. Želim prvo da vanredno završim medicinsku školu i da istovremeno učim nemački. Nakon toga planiram da odem u inostranstvo gde mi je porodica i da tamo radim kao medicinska sestra,  priča A.L.

 

U Domu je, navodi, naučila da radi u vešeraju, da pere i suši veš, održava radionicu. Pohađala je i radionice izrade nakita, a sa svojom vaspitačicom je potom učestvovala i na izložbi u Beogradu.

 

„Ovde, zaista, ima mnogo zanata . Ipak, mnogo bi mi značilo da sam mogla da kod nekog određenog poslodavca radim neki konkretan posao“,  kaže ona.

 

S.M. (18) je nedavno stigla u Dom. Završila je  pet razreda osnovne škole i najpre treba da stekne osnovno obrazovanje. Volela bi da bude frizerka. Kroz osmeh kaže da je do sada samo sebe šišala,  a  njena uredna,  kratko ošišana kosa potvrđuje da ima talenta za to zanimanje.

 

Kruševački Vaspitno popravni dom je kroz projekat „Safe choices“, koji sprovodi Omladinski Savet Kruševac, uključen u program Znanjem do posla. Studijska poseta Nju Kaslu bila je deo tog projekta. Tada su predstavnici te organizacije, Grada Kruševca, VP doma i programa Znanjem do posla obišli  i socijalno preduzeće Skill Mill, od koga je potom potekla incijativa za dalju saradnju.

 

Na sastanku, koji je početkom jula održan u Kruševcu, dogovoreno je da se do kraja godine uradi detaljna analiza ciljne grupe, tržišta rada i stejkoldera, da se uradi Akcioni plan i utvrdi pravni okvir za registrovanje tog preduzeća u Srbiji. Nosilac aktivnosti će biti Omladinski Savet Kruševac,  jedan od lokalnih partnera programa “Znanjem do posla”.

 

Osnivanje takvog preduzeća trebalo da doprinese boljoj zapošljivosti štićenika Vaspitno popravnog doma nakon njihovog izlaska iz te ustanove. Povećanje zapošljivosti mladih  na socijalno inkluzivan način i kroz model međusobne saradnje privrede,  lokalnih samouprava,  obrazovnih institucija i nevladinog sektora glavni je cilj programa „Znanjem do posla“,  koji se osim u Kruševcu realizuje u još četiri lokalne zajednice.