Novi Pazar:Rejsana Mašović i Meliha Škrijelj, dve su devetnaestogodišnje Novopazarke koje u okviru programa “Znanjem do posla” pohađaju obuku za šivača lake konfekcije i nadaju se da će već u sledećoj godini biti radnice kompanije “Mizan underwear”.

 

Obe su završile Školu za dizajn i do sada nisu radile, pa bi im posao u jednoj od najboljih firmi za proizvodnju rublja u Srbiji, kako kažu, i te kako značio.

 

 

– Čim sam čula za ovu obuku rešila sam da se prijavim, jer mi se sviđa ovaj posao, a i za nešto slično sam se školovala. Obuka teče odlično, savladala sam brojne operacije šivenja i sada već samostalno mogu da sašijem veš. Veoma bi mi značilo da i posle prakse ostanem da radim, da imam stabilnu platu, novac za sebe, ali i da pomognem porodici – priča za E2E Rejsana.

 

Meliha dodaje da nakon nekoliko nedelja obuke već zna da rukuje sa nekoliko mašina i da bi, kao i Rejsana, volela da ostane da radi i dobije stalno zaposlenje.

 

– Sjajna je atmosfera u pogonu, odlično su nas prihvatile ostale radnice, mentorke su uvek tu za nas, ljubazno nam objašnjavaju svaku sitnicu, svaki detalj proizvodnje i za sada nemam nikakve zamerke. Sve to su, naravno uz mogućnost sigurne zarade, razlozi zbog kojih bih volela da mi ponude da ostanem da radim – ističe Meliha.

 

 

 

Pored njih dve, na obuci je još 32 mlade nezaposlene devojke iz Novog Pazara i Sjenice, a za sve njih mentorke imaju samo reči hvale.

 

– Sve devojke su dobre, pametne, veoma brzo su shvatile posao i uklopile se. Na početku obuke smo im pokazale mašine, upoznale ih sa svim operacijama, od utinjanja konca pa sve do šivenja. Veoma bitan segment obuke je bila i zaštita na radu, nikako nismo želele da se neka od njih povredi. Odlično su se snašle, veoma smo zadovoljne – kaže Sevda Jašarević.

 

Njen, ali i posao Enise Zejnelović, je da praktikantkinjama objasne osnove ovog zanimanja koje u poslednje vreme mladi izbegavaju.

 

 

– Tačno je da je danas teško naći kvalitetne radnike, pogotovo među mladima, ali to kod nas nije slučaj. Vidi se da su ove devojke zainteresovane, da ih zanima i vole ovaj posao. Nije se desilo da kasne, uvek dolaze na vreme, vidi se da žele da se nametnu, da nauče što više. Nije ovo loš posao, uslovi u našoj fabrici su odlični i sigurno se neće pokajati ukoliko ostanu da rade – dodaje Enisa Zejnelović.

 

Obuka za šivače lake konfekcija počela je u oktobru i planirano je da traje do kraja novembra. Pored ove, u toku je i obuka za turističke animatore koju pohađa petnaestoro mladih iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković