Kragujevac: Grupa mladih bez zaposlenja krenula je na obuku za šivače po programu „Znanjem do posla“, u organizaciji Razvojnog biznis centra (RBC) iz Kragujevca. Prvi deo čini teorijska obuka, posle koje će polaznice otići u firmu „Seven sportswear“ na dvomesečnu praktičnu obuku.

 

Većini polaznica ove obuke šivenje nije bilo blisko budući da imaju sasvim drugačije formalno obrazovanje.

 

 

Motivacija na visokom nivou

 

 „Završila sam poslovno industrijski menadžment u Kruševcu pre 11 godina i radila sam u struci tri godine. Interesovanja su mi šira. Posebno me zanima šivenje i digitalna štampa i smatram da je ova obuka mesto  gde mogu to da naučim“, rekla je  Jovanka Samardžić (33) sa kojom smo razgovarali u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi „Toza Dragović“, gde se održava teorijski deo obuke.

 

Ona smatra dasu joj „knjiška“ znanja izuzetno korisna kako bi se dobro pripremila za praktičnu obuku, koja će biti izvedena u firmi „ Seven sportswear“.

 

„U školi imamo divne profesore koji su nam objasnili najosnovnije  o šivenju i kako „zvuče“ mašine, što nam dosta znači pred odlazak na praktičnu obuku“, navela je Jovanka , koja putuje iz Kraljeva na obuku u Kragujevac.

 

 

Na obuci za šivače je i Marija Otašević (27) koja je laboratorijski tehničar  bez radnog iskustva u svojoj struci. Ona je napomenula da sve polaznice kreću od „nule“ budući da o tome nemaju nikakva prethodna znanja. Hvali profesorku na teorijskoj obuci koja im sve dobro objašnjava.

 

„Htela sam ovo da probam, da naučim šivenje, jer mislim da se naši zanati vraćaju na velika vrata. Naravno, to je danas dosta modernizovan proces proizvodnje“, ukazala je Marija.

 

 

Spoj lepog i korisnog

 

„Želim da naučim, da mogu sebi nešto sa sašijem, ali i da se sutra zaposlim i snađem u ovom zanimanju“, ispričala je Bojana Đurić (27), apsolvent muzičke pedagogije iz Kragujevca, objašnjavajući kojim se motivom rukovodila prilikom prijavljivanja za ovu obuku.

 

Bojana svira harmoniku i klavir i kao osoba sa umetničkim senzibilitetom uverena je da će i u šivenju moći da iskaže svoju kreativnost.

 

„Volim da crtam, želela bih i da nešto kreiram, ali svakako, važno je da naučim prvo osnove ovog zanata“, rekla je Bojana.

 

Prema njenim rečima, značajno je što obuka za šivače kreće od  teorijskog dela.

 

„Mašinu sam prvi put videla, iglu, kako se stavlja konac … Imam veliku želju da naučim šivenje“, rekla je Bojana izražavajući nadu  da će joj ići dobro“.

 

U duhu njenog muzičkog obrazovanja i šivaća mašina ima, kako je rekla, neke svoje „melodije“.

 

„Bez obzira na moje formalno obrazovanje, voljna sam da učim nove stvari, da istražujem i ova obuka će mi biti plus na moje zvanje“, zaključila je Bojana uverena da će se obučiti „ po meri“ poslodavca i zaposliti se.

 

Suzanu Nikolić je oduvek, kako je rekla, zanimalo šivenje  i zato je odlučila da  se prijavi na obuku Znanjem do posla.

 

„Htela sam da probam, nadam se da ću biti uspešna na obuci, jer zaista sebe vidim u ovom zanimanju“, kazala je Suzana, koja je inače po obrazovanju turistički tehničar.

 

 

Ana Zekić iz Kragujevca, jedina iz ove grupe ima neka predznanja o šivenju, jer se dve godine školovala za konfekcijskog tehničara. Obrazovanje je, međutim, prekinula iz porodičnih razloga i sada želi da nastavi tamo gde je stala.

 

„Želim da radim ovaj posao, jer ga volim“, odlučna je Ana.

 

 

Dobra priprema za proizvodnju

 

Nastavnik tekstilne struke u  TUŠ „Toza Dragović“ Snežana Vulić ima dugogodišnje iskustvo u obukama polaznika koji nemaju predznanja o šivenju. Ovu grupu izdvaja, jer polaznice imaju najveću želju da se posle obuke usmere na zanimanje šivača.

 

„Nadam se da će uspeti, jer im je želja ogromna, bez obzira što su nekog drugog zanimanja po formalnom obrazovanju. Žele da upoznaju ovu oblast koja je za sve žene interesantna, pogotovo što tu ima dosta elemenata umetnosti, a potrebna je i snalažljivost“, ispričala je Snežana.

 

Ona smatra da postoji potreba za šivačima, ali i da je neophodno vreme da se mladi prilagode proizvodnji.

 

„Dosta im je važan teorijski deo obuke, zato im dosta govorim o tome šta ih očekuje u procesu proizvodnje, gde je, kada je reč o ovom zanimanju potrebno dosta praktičnog rada“, zaključila je nastavnica tekstilne struke Snežana Vulić.

 

 

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković