Knjaževac: Šestoro mladih ljudi iz Knjaževca počelo odmah posle novogodišnjih praznika da u kompaniji MDS, koja se bavi proizvodnjom košulja, savladava posao šivača, a njihov prvi korak je 60 časova teorijske obuke, koju Timočki klub, broker programa ”Znanjem do posla”, realizuje u saradnji sa Školom mode i lepote iz Niša.

 

 

Teorijski deo obuke odvija se, takođe, u kompaniji MDS, tik uz mašine koje će biti buduće radno mesto polaznika obuke. Verica Tasić i Vesna Živković, tehnolozi tekstila iz Škole mode i lepote, potrudile su se da im ukažu na sve faze rada u jednoj ovakvoj firmi.

 

„Počeli smo od onog osnovnog – vrsta odeće, njeno konstruisanje, modelovanje, izrada krojne slike i njeno prenošenje na krojnu naslagu. S polaznicima smo razgovarali o grubom i finom krojenju, ali i o karakteristikama mašina na kojima će raditi. Stiče se utisak da su na obuku došli sa određenim predznanjem, da razumeju ono što smo htele da im kažemo i da će se dobro snaći. Biće od njih dobri radnici“, rekla je Verica Tasić. 

 

 

Vesna Živković je navela da je njihov zadatak da pomognu mladim ljudima da nauče kako od skice nekog odevnog predmeta, koja dolazi od modnog kreatora, nastaje najpre kroj, a zatim i prvi model, koji se kasnije pušta u masovnu proizvodnju.

 

„Ako nauče da izrađuju šablone za odevne predmete prema svojim i tuđim idejama, oni će biti sposobni da samostalno izrađuju odeću. A to znanje neophodno je svakom modnom dizajneru i kreatoru“, rekla je ona.

 

 

Velika je potreba za zanimanjem šivač, čak i malom Knjaževcu, koji ima dugu tradiciju konfekcionarstva, naglasile su naše sagovornice. Međutim, uprkos potrebama, interesovanje mladih da nauče jedan od najstarijih zanata, nije onakvo kakvo bi svi želeli da bude.

 

U Školi mode i lepote naglašavaju da i pomoću kredita koje država odobrava za razvoj deficitarnih zanimanja pokušavaju mlade da zainteresuju da postanu šivači.

 

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković