Knjaževac: Objavljen je javni poziv za mlade, nezaposlene, devojke i mladiće, koji žele da nauče posao šivača, odnosno šivačice u kompaniji MDS u Knjaževcu, koja se bavi proizvodnjom košulja. To je prvi poziv za obuku na radom mestu u novom ciklusu programa „Znanjem do posla“.

Timočki klub, lokalni partner projekta „Znanjem do posla“, objavio je javni poziv za mlade zainteresovane za plaćenu obuku na radnom mestu za posao šivača/šivačice. Obuka će biti realizovana u kompaniji MDS, kaže Snežana Pavković, direktorka Timočkog kluba.

„Pokrenut je novi četvorogodišnji ciklus projekta „Znanjem do posla“ i u ovom ciklusu prvi poziv namenjen je mladima u Knjaževcu do 35 godina. Reč je o poslu šivača/šivačice u firmi MDS Dejana Milkovića, koja se već godinama u našem gradu bavi proizvodnjom košulja. Mladi mogu da se prijave preko sajta Timočkog kluba (www.timok.org), ili direktno dolaskom u Klub, gde mogu da popune prijavu o zainteresovanosti i prijavni obrazac. U svakom slučaju, naše karijerne savetnice sa svima će obaviti razgovor, pre nego što budu izabrani za radnu praksu.“

Radna praksa počeće u decembru. Trajaće 360 radnih časova, ili dva meseca. Polaznici će imati 60 časova teorijske obuke, koju će voditi Škola mode i lepote iz Niša i tokom koje će učiti o materijalima, mašinama, procesu rada. Zatim će imati 300 časova praktične obuke, koja će se odvijati u kompaniji MDS, gde će ih mentori, ljudi koji godinama rade te poslove, naučiti svemu potrebnom kako bi postali šivači/šivačice.

Sve veća je potreba poslodavaca za obučenim radnicima, a šivači i krojači su jedno od deficitarnih zanimanja u ovom kraju, naglašavaju u Timočkom klubu.

„Dobro je da je poslodavac pokazao zainteresovanost za obuku, ali i za to da sve one koji se dobro pokažu i primi u radni odnos. Kompanija je u ekspanziji, širi se i ima potrebu za mladim radnicima, a svi znamo da je zanimanje šivača deficitarno. U redovnom obrazovanju nemamo ovaj profil, tako da mladi nemaju prilike da se opredele za ovaj profil. S druge strane, imamo veliki broj malih preduzeća, nastalih nakon gašenja nekada velike industrije konfekcije u Knjaževcu. Svi oni imaju potrebu za novim radnicima koji će zameniti one koji su pred penzijom. Najavljuje se i dolazak inostranih kompanija, koja će, takođe, imati potrebu za šivačima. Dakle, mladi koji završe obuku imaće mogućnost da se zaposle kod različitih poslodavaca. Reč je o poslu koji treba da rade oni koji prate modu, trendove, koji zanat mogu da iskoriste da sašiju nešto sebi i porodici, a oni veštiji i preduzetnički nastrojeni imaju i neke druge opcije,“ naglašava direktorka Timočkog kluba.

Zainteresovanost za uključivanje u projekat „Znanjem do posla“  pokazale su i mnoge druge kompanije, kako iz Knjaževca, tako i iz drugih gradova.

„Zainteresovanost za učešće u projektu „Znanjem do posla“ pokazale su i velike kompanije u Knjaževcu, poput „Falc East“ ili „SCS – plus“, ali i preduzeća iz drugih gradova i opština gde se ovaj program, takođe, realizuje. Tu su, na primer, jedna mala mlekara i jedno preduzeće koje se bavi metalo-prerađivačkom delatnošću iz Ražnja“, dodaje Pavkovićeva.

U okviru javnog poziva „Zaposleni po meri vašeg biznisa“, Timočki klub pruža finansijsku i tehničku podršku poslodavcima  Knjaževca, Boljevca, Sokobanje, Svrljiga, Aleksinca i Ražnja za organizovanje obuka na radnom mestu za mlade koji traže zaposlenje.

 

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković