Knjaževac: Podrška kompanijama da na jednostavan i moderan način dođu do kvalitetne radne snage ujedno je i podrška mladima da se zaposle. To bi, najkraće, bila suština novog poziva “Zaposleni po meri vašeg biznisa”, koji je objavio program “Znanjem do posla” (E2E), objašnjavaju u Timočkom klubu, koji je broker programa za Nišavski i Zaječarski okrug.

Novi javni poziv za poslodavce “Zaposleni po meri vašeg biznisa” daje šansu kompanijama da pronađu adekvatnu radnu snagu, ali je istovremeno i prilika za mlade ljude da ostvare svoj san o zaposlenju.

“Poslodavci kroz ovaj program dobijaju podršku u pronalaženju adekvatne radne snage. Mi, kao brokeri, na terenu razgovaramo sa mladima, radimo karijerno savetovanje, tražimo profile koji odgovaraju potrebama privrede. Organizujemo najpre obuku koja je vezana za rad mentora, ali učestvujemo i u razvoju programa obuka za mlade, selekciji kandidata za obuku…Ukratko, pomažemo tokom celog procesa i dajemo mogućnost da kasnije taj program samostalno implementiraju u svojoj firmi, ako vide da im je neophodno da prošire svoju delatnost, ili povećaju broj radnika. Drugim rečima, ovaj program ima za cilj da podrži i poslodavce i mlade. Prve, u pronalaženju radne snage, a druge da postanu konkurentni na tržištu rada i kroz ovaj program steknu radna iskustva. Dosadašnja iskustva nam govore da je veliki broj mladih ljudi dobio posao u preduzećima, odnosno kod poslodavaca kod kojih su bili na obuci.” kaže Snežana Pavković, direktorka Timočkog kluba.

Program “Znanjem do posla” (E2E) za ovaj poziv izdvojio je 50 miliona dinara, a donekle su promenjeni uslovi u delu koji se odnosi na učešće preduzeća.

“Mikro i mala preduzeća u programu učestvuju sa 30, a srednje i velike kompanije sa 50 odsto. Obuka je namenjena mladima od 15 do 30, odnosno do 35 godina, ako su u pitanju teže zapošljive kategorije, poput Roma, mladih iz hraniteljskih porodica, osobe sa invaliditetom…. Kao i prethodnih godina, program “Znanjem do posla” neće sarađivati sa firmama koje se bave oružjem, kockom, politikom. Uslov je da zainteresovana preduzeća u prethodnih šest meseci nisu bila u blokadi, kao i da imaju najmanje tri stalno zaposlena radnika.”

 

 

Kroz program “Znanjem do posla” (E2E) do sada je razvijeno 29 programa obuke za zanimanja iz različitih vrsta industrije, ali, ukoliko privreda iskaže potrebu, postoji mogućnost razvoja novih profila, sve u skladu sa onim što je određenim zainteresovanim kompanijama najpotrebnije.

 

“Moram da kažem da, iako je poziv objavljen tek pre nekoliko dana, već postoji interesovanje preduzeća iz okruga koje mi pokrivamo. To su, da podsetim, Zaječarski okrug (Knjaževac, Sokobanja, Boljevac i Zaječar) i Nišavski okrug (Aleksinac, Ražanj i Svrljig). Njihova obaveza neće biti da zaposle mlade nakon obuke, ali je u prethodnom ciklusu 60 odsto mladih posao pronašlo upravo u firmama koje su bile naši partneri, a u kojima su se mladi obučavali,” rekla je Snežana Pavković.

 

E2E pokrenut 2015. godine, podržan od vlada Švajcarske i Srbije, a realizuje se u saradnji sa ministarstvima u vladi Republike Srbije, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Privrednom komorom Srbije.  Ideja E2E je da podstakne, podrži i ponudi model trajne saradnje lokalnih samouprava, škola, organizacija civilnog društva i privrednih subjekata kako bi se mladima pružila mogućnost da nauče one veštine koje se traže na tržištu rada i tako lakše dođu do posla.

 

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković