Pirot: Korak ka sticanju novih znanja koja će im pomoći u pronalaženju posla napravilo je 12 mladih iz Pirota. Od njih 12, šest je devojaka i šest mladića koji pohađaju obuku za posao službenika fizičkog obezbeđenja. Ovo je nova obuka u okviru projekta Znanjem do posla, a realizuju je Konzorcijum ZIP centra i Udruženja Osveženje u partnerstvu sa firmom ”Armada security”.

 

Projekat ”Znanjem do posla” prilika je za mlade nezaposlene da steknu nova znanja i pronađu posao. I na ovu obuku prijavili su mladi koji su imali neko prethodno iskustvo, ali i oni koji su se školovali za sasvim drugačija zanimanja.

 

 

Velibor Nešić, završio je Tehničku školu u Pirotu, smer tehničar drumskog saobraćaja, pošao je na obuku za službenika fizičkog obezbeđenja i zadovoljan je.

„Ova obuka je jako dobro organizovana i zadovoljni smo predavačima. Uslovi su dobri i već smo naučili dosta toga“, kaže Nešić.

 

Maja Simić Ivanović po zanimanju je ekonomski tehničar. Do pre tri godine je radila u Vojsci Srbije i njoj je posao za koji se sada obučava, poznat.

 

„Zato sam se i odlučila da se obučim za službenika u obezbeđenju. Odlični su predavači i maksimalno se trude da nam prenesu znanja. Obuka je svakodnevna. Očekujem da najpre položim ispit, da dobijem licencu a naravno, nadam se i da ću dobiti posao“, kaže ona.

 

Stefan Ristić je završio Tehničku školu u Pirotu, smer vozač motornih vozila. On se, takođe, nada poslu nakon završene obuke.

 

„Tokom ove obuke najinteresantnije su mi bile borilačke veštine i samoodbrane kod trenera Gorana Krstića. Za ovu obuku sam se odlučio jer mi je bilo jako zanimljivo. Očekujem da posle završene obuke dobijem posao“, kaže Stefan.

 

 

Mentori budućim kolegama su iskusni službenici obezbeđenja.

Milovan Marinković u firmi “Armada security” radi već dve i po godine i kaže da je taj posao neophodno da budu spremni na sve izazove.

 

 

„Tu smo da im pokažemo sve što će im koristiti u poslu. Čekaju ih različite situacije, ali ne postoji šablon koji bi se precrtao. Svaki dan je novi izazov i nova situacija. Moraju da budu psihički jake ličnosti koje će biti spremne na sve izazove koji ih čekaju“, kaže Marinković.

 

U firmi ”Armada security” koja je partner konzorcijumu ZIP centra i Udruženja Osveženje na realizaciji ove obuke kažu da će najbolji po završetku obuke dobiti posao u ovoj firmi. Kroz obuku polaznici će učiti pet oblasti i to na osnovu zakona, koji se odnosi na oblast privatnog obezbeđenja. To su prva pomoć, bezbednost i zdravlje na radu, reagovanje u vanrednim situacijama, protivpožarna zaštita i primena fizičke snage.

 

„Cilj nam je da dvanaestoro mladih ljudi obučimo za ovo zanimanje, da budu školovani službenici obezbeđenja. Osposobićemo ove mlade ljude da u svakom momentu mogu da odbrane sebe i objekat ili osobu koju čuvaju. Iz ove grupe zaposlićemo određeni broj mladih ljudi, na osnovu pokazanih rezultata. To je i smisao projekta u koji smo uključeni“  kaže Mladen Križan iz firme „Armada security“.

 

 

U okviru projekta ”Znanjem do posla” do sada su organizovane obuke za različita zanimanja, a ovo je prvi put da se organizuje obuka za zanimanje službenik fizičkog obezbeđenja.

 

Karijerni savetnik Konzorcijuma ZIP Centar i Udruženja Osveženje Marko Cenić kaže da polaznici sada uče teoriju, a kasnije će biti organizovana i praktična nastava.

„Među polaznicima imamo, šest muškaraca i šest devojaka. Planiramo da se obuka završi početkom oktobra. Imaće teorijski ispit, a potom će polagati praktični deo“, navodi Cenić.

 

U okviru drugog poziva projekta „Znanjem do posla“ u Pirotu su do sada organizovane obuke za CNC operatere i zavarivače koje su bile veoma uspešne.

 

Tekst i foto Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković