Kragujevac: RBC- Onlajn sesije i karijerni kviz interesovanja Wayfi

U okviru projekta „Znanjem do posla“ Razvojni biznis centar iz Kragujevca organizovao je onlajn sesije na kojima su mladi mogli da se „iz prve ruke“ informišu o obrazovnim profilima u ponudi Prve tehničke škole i Srednje stručne škole u Kragujevcu.

Da su ove informacije potrebne učenicima pred upis u srednje škole potvrđuju i podaci o učešću i praćenju onlajn sesija. „Uživo“ ih je pratilo  oko 100 mladih, dok su putem Fejsbuka oba snimka imala ukupno 2.000 pregleda.

 

Prva tehnička škola: Savremeni uslovi i dosta praktične nastave

„Želim da skrenem pažnju đacima da pred upis u školu naprave razliku između gimnazije i srednjih stručnih škola. Bitna razlika je da u stručnim školama dobijaju znanje i zvanje, kompetencije i veštine za obavljanje određene vrste posla“ poručila je Vera Lazić, profesorka Prve tehničke škole.

Ona je istakla da Prva tehnička škola priprema mlade za zanimanja koja su tražena na tržištu rada, pruža im šansu da se brzo zaposle, počnu sopstveni biznis ili nastave obrazovanje na fakultetima.

Diplomci ove škole imaju „prolaznost“ na Tehničkom, Građevinskom, Arhitektonskom, Prirodno-matematičkom fakultetu, visokim školama informatike i elektrotehnike.

U Prvoj tehničkoj školi su „na glasu“ tri obrazovna profila u oblasti IT : elektrotehničar računara, administrator računarske mreže i elektrotehničar informacionih tehnologija.

Veliko je interesovanje, a za upis je potreban veliki broj bodova.

Učesnika vebinara Pavla je zanimalo koja je razlika između ova tri smera. Profesorka Lazić je odgovorila da sva tri smera pružaju sveobuhvatna znanja o računarima, ali da se administrator i elektrotehničar informacionih tehnologija izdvajaju po tome što je više praktične nastave u odnosu na teorijsku. Prednost ovih obrazovnih profila je što se za učenike organizuje letnja praksa u firmama i velike su šanse za posao.

 

 

Učesnik vebinara Lazar je pitao da li elektrotehničar računara u školi uči i da „sklapa“ računar.

“Da, uči se i arhitektura računara, učenici će znati da sklope računar, instaliraju sve programe, znači kompletan hardver i softver“, bio je odgovor profesorke.

Ona je istakla da dosta praktične nastave imaju i đaci koji se školuju za tehničara autodijagnostike, a ta nastava se odvija kako u školi, tako i autoservisima. Reč je, kaže profesorka, o vrlo perspektivnom zanimanju, jer mladi mogu da započnu i svoj posao ili da se zaposle u servisima.

Vrlo je traženo i zanimanje elektrotehničar energetike, te sa ovom diplomom đaci mogu da nastave školovanje ili da se zaposle u  EPS-u, Energetici….

U oblasti geodezije i građevinarstva, Prva tehnička škola obrazuje mlade za arhitektonske i građevinske tehničare četvrtog stepena, kao i montere suve gradnje u trećem stepenu.

Škola ima i dva obrazovna profila u oblasti hemije i nemetala: tehničar za zaštitu životne sredine i tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, dok je učesnicu vebinara Anastasiju Anđelković zanimalo da li sa smera za industrijsku farmaceutsku tehnologiju može da upiše Farmaceutski fakultet.

Prve tehnička školuje i prehrambene tehničare koji se bave kontrolom hrane i proizvodnih procesa.

 

Srednja stručna škola prati potrebe privrede

Druga onlajn info sesija bila je putokaz za mlade koji su zainteresovani za školovanje u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu.

„Naša škola je regionalni centar za stručno obrazovanje, pružamo mladim, ali i odraslim učenicima relevantne i savremene kvalifikacije koje obezbeđuju posao, ali i daju mogućnost napredovanja u profesionalnoj karijeri, bilo da se radi o nastavku školovanja ili prekvalifikaciji“ rekao je na info sesiji direktor škole Siniša Kojić.

On je rekao škola obrazuje mlade za svet rada, kako bi mogli brzo da se zaposle, ali je i činjenica da se polovina ukupnog broja učenika odlučuje da nastavi školovanje.

Škola ima smerove u pet oblasti: mašinstvo i obrada metala, saobraćaj, elektrotehnika, šumarstvo i obrada drveta i kultura, umetnost i javno informisanje.

Poznata je po savremenim uslovima za izvođenje nastave i saradnji sa brojnim renomiranim i uspešnim kompanijama, učešću u međunarodnim projektima i razmeni učenika. Među prvima je uvela dualno obrazovanje za pojedine obrazovne profile. Prema rečima direktora, prvi dualni profil bravar-zavarivač uveden je pre pet godina, a zatim i mehaničar motornih vozila, industrijski mehaničar, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašinama. Dualno obrazovanje se realizuje uz podršku kompanija partnera: Mind Group, Unior components, Alfa tehniks, Vojna fabrika, Wacker Neuson, Rapp Marine, Sunce Marinković, Gorenje MDM…

U oblasti obrade drveta, u Srednjoj stručnoj školi se obrazuju stolari, tehničari za oblikovanje nameštaja i enterijera i tehničari za pejzažnu arhitekturu.

U oblasti kulture i umetnosti održava se nastava za tehničara dizajna enterijera i industrijskih proizvoda.

Srednja stručna škola je i Centar za kontinuirano obrazovanje odraslih, ima trening centar za servisere za rashladne uređaje, CNC trening centar, Automobilski trening centar.

 

 

Polaznici ovih treninga su podigli nivo svojih kompetencija i veliki broj mladih se zaposlio. Bivši učenici Srednje stručne škole su bili i među najbrojnijim polaznicima različitih obuka na radnom mestu, sprovedenih u okviru projekta „Znanjem do posla“, koje su im pomogle da se zaposle.

 

Karijerni kviz interesovanja Wayfi

Pored onlajn info sesija u okviru karijernog savetovanja mladih, Razvojni biznis centar je , zahvaljujući projektu ‘’Znanjem do posla’’, ponudio i novi alat – karijerni kviz interesovanja Wayfi, koji može biti korisna podrška karijernom razvoju.

Wayfi je kratak test, koji ‘’skenira’’ profesionalna interesovanja i sposobnosti mladih, na osnovu čega daje ličnu analizu i listu preporučenih oblasti rada i zanimanja. Uz listu, učesnik kviza dobija i dodatno objašnjenje za svaku preporučenu oblast rada.

Kviz je namenjen mladima koji još nisu jasno definisali svoja interesovanja i sposobnosti, zatim koji nemaju jasnu sliku o izboru zanimanja, kao i onima koji žele da provere svoja interesovanja i profesionalan izbor.

Ukoliko vam je potrebna podrška oko razumevanja rezultata i dodatno karijerno savetovanje ili konsultacije, mladi mogu da se obrate karijernim savetnicima, koji će im pomoći u daljoj analizi i definisanju karijernog puta.

E-mail za konakt i zakazivanje konsultacija je: info@rbcentar.org

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković