Kruševac: Obuku za posao u proizvodnji kartonski kutija pohadjaće 22 mladih, nezaposlenih ljudi iz Rasinskog okruga u okviru drugog kruga obuka na radnom mestu, koje su deo programa „Znanjem do posla“. Ugovor o obuci praktikanata je sa tri firme, dve iz Kruševca i jednom iz Ćićevca, koje se bave tom vrstom proizvodnje, potpisan krajem prošlog meseca. Tokom  aprila meseca se održavaju radionice na kojima će biti sačinjen program obuke, ali se i vrši  prvi krug selekcije kandidata. Sama obuka će se sprovoditi od sredine maja do sredine jula.

 

U tri firme 22 mladih bi trebalo da pohađa obuku za zanimanje radnik u proizvodnji kartonskih kutija. Oni će se obučavati u firmama „Dunipak“ i , „Big“, koje svoje proizvodne pogone imaju u Kruševcu i proizvode ambalažne kartonske kutije, dok treća firma „Bin graf“ iz Ćićevca, ima pogon u Pojatu i proizvodi luksuzne kutije za poznatog kupca – kaže Sanja Nikolić iz Omladinskog Saveta Kruševac, koja je koordinatorka za saradnju sa privredom na projektu „Znanjem do posla“.

 

Ona napominje da su sve tri firme pokazale veliko interesovanje i potrebu za radnicima.

 

 

Potrebni su im obučeni radnici jer žele da upotpune postojeću proizvodnju, dok firma iz Pojata „Bin graf“ ima u planu i uvođenje smenskog rada, odnosno proširenje proizvodnje. Sve tri firme žele da zadrže te mlade ljude na poslu nakon završetka obuke, ukoliko je uspešno savladaju i pokažu se kao dobri radnici – napominje ona.

 

Nikolićka podseća da su ugovori sa ovim firmama potpisani krajem prošlog meseca, da se tokom aprila pravi program obuke te da se vrši prijavljivanje mladih koji su zainteresovani, nakon čega će se obaviti prvi krug odabira kandidata za ovu obuku.

U kruševačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje i u njenim ispostavama u Varvarinu i Ćićevcu održali smo info sesije za mlade, nezaposlene, kojima smo predstavili ovaj program. Oni koji su zainteresovani da učestvuju u obuci nakon toga dolaze u Omladinski Savet na individualni razgovor sa našim karijernim savetnicama, kako bi utvrdili da li njima odgovara ovo zanimanje. Mi radimo širu selekciju kandidata, a firme koje će sprovoditi obuku donose konačnu odluku o tome koga će angažovati – objašnjava ona.

 

obuka za karijerne savetnike

 

Trening za karijerne savetnike

U Kruševcu bi u okviru ovog programa trebalo da se sprovede i obuka za radnike u proizvodnji drvenih elemenata, koju bi trebalo u dve firme da pohađa 17 polaznika.

S obzirom na to da javni poziv za sprovodjenje obuka na radnom mestu traje do kraja maja postoji mogućnost organizovanja obuka za još neka zanimanja, poput komercijaliste – dodala je ona.

Za razliku od prošle godine, kada je program obuka na radnom mestu implementiran samo u Kruševcu, ove godine njime je obuhvaćen ceo Rasinski okrug.

Nikolićka ističe da je sa svim opštinama uspostavljena dobra saradnja, te da su opštine Trstenik, Aleksandrovac i Ćićevac dostavile spiskove firmi i kompanija koje bi mogle biti potencijalni partneri na projektu, što je već urodilo plodom uključivanjem preduzeća iz Pojata.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković