Novi Pazar: Nakon uspešno realizovanih obuka za zanimanja konobara i ličnih pratilaca ovih dana bi, u okviru programa “Znanjem do posla”, u Novom Pazaru i okolini trebalo da počnu obuke i za turističke animatore i šivače lake konfekcije, odnosno, rublja.

 

Potpredsednica Udruženja psihologa Novi Pazara Marija Tiosavljević kaže da je sve spremno za početak obuka kroz koje će blizu 50 mladih iz ovog grada, Sjenice i Tutina imati priliku da steknu znanja i veštine koje im mogu omogućiti lakše pronalaženje posla.

 

“Već narednih dana očekujemo da počne teorijska obuka za turističke animatore, koja će se obavljati u Regionalnoj turističkoj organizaciji Sandžaka, a praktična obuka će se vrštiti u turističkim organizacijama Novog Pazara, Sjenice i Tutina, kao i dve privatne turističke agencije, Travio i Dreamtravel. Obuka će trajati dva meseca, a petnaestoro mladih iz ova tri grada je već ranije selektovano”, navodi Marija Tiosavljević.

 

 

Novi Pazar i okolni gradovi su bogati kulturno-istorijskim spomenicima, a iz godine u godinu posećuju ih sve veći broj turista, zbog čega su vodiči deficitarni. Obuka će biti ujedno i priprema za polaganje za neophodnu licencu vodiča.

 

“Naši praktikanti će sa mentorima, vodičima sa licencom, tokom praktičnog dela obuke biti animatori turistima prilikom obilaska čuvenih manastira, džamija, Uvca i drugih znamenitosti ovog kraja. Ono što je pogodnost je da će ova obuka biti priprema za polaganje za dobijanje licence”, dodaje Tiosavljević.

 

I obuka za šivača lake konfekcije će trajati dva meseca, ali će nju pohađati 34 nezaposlenih iz Novog Pazara i Sjenice.

 

“Ovu obuku realizovaćemo u saradnji sa kompanijom Mizano u kojoj će kandidati obaviti i teorijsku i prakičnu obuku. Ona bi trebalo da počne krajem septembra, a kandidati su izabrani tokom karijernog savetovanja koje smo, takođe, organizovali u sklopu programa “Znanjem do posla””, ističe Marija.

 

 

 

U sklopu ovog programa, u Novom Pazaru, Raški, Sjenici i Tutinu, organizovane su obuke za zanimanja šivača, tapetara, tehnologa u mlekarstvu, ličnog pratioca i konobara kroz koje je prošlo stotinak mladih, od kojih je na kraju polovina došla do posla.

 

Pored obuka za deficitarna zanimanja u ovom kraju, u okviru “Znanjem do posla” realizovane su i brojne propratne aktivnosti, poput karijernog savetovanja za stotine srednjoškolaca do psihološkog osnaživanja i podizanja profesionalnih veština i kompetencija više desetina osoba sa smetnjama u razvoju.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović/ Uredila: Sandra Vlatković