Pirot: Karijerno savetovanje JOB info centra u Pirotu

Početak nove školske godine donosi nove izazove đacima završnih razreda osnovnih i srednjih škola. I ove godine JOB Info centar u Pirotu, partner na projektu ”Znanjem do posla”, odlučio je da što pre krene u proces informisanja učenika o mogućnostima koje su im na raspolaganju nakon završetka osnovnoškolskog ili srednjoškolskog obrazovanja.

 

– Veliki uspeh smo postigli tokom prethodnih godina na polju informisanja i karijernog savetovanja mladih u Pirotu. Za nas je i ove godine bio izazov da počnemo što pre sa realizacijiom grupnih i individualnih savetovanja u školama, ne samo u odeljenjima završnih razreda, već i sa malo mlađim učenicima – kaže Marko Cenić, karijerni savetnik u JOB Info centru.

 

 

Cenić je sa Jovanom Božilović realizovao ove radionice.

– U oktobru smo održali sedam radionica grupnog karijernog savetovanja u Gimnaziji (4 radionice) i Ekonomskoj školi (3 radionice). Više od 120 učenika prošlo je našu radionicu grupnog karijernog savetovanja i informisanja, gde su mogli da saznaju više o mogućnostima nastavka svog školovanja, ali i o pravom načinu u koracima ka pronalaženju adekvatnog posla. U svrhu informisanja korišćene su i brošure „Vodič za buduće brucoše“, kao i „Vodič za studiranje u inostranstvu“. Svi oni koji su želeli mogli su i individualno da razgovaraju sa karijernim savetnicima, i više saznaju o svom putu karijernog razvitka – kaže Cenić.

 

Prema njegovim rečima, treba istaći da je veoma značajno pravilno i detaljno informisati mlade osobe, kako bi što lakše odabrale svoj put, jer u eri interneta, informacije mogu biti ne samo nepotpune, već i pogrešne.

 

 

– Do kraja godine u planu su i radionice u ostalim osnovnim i srednjim školama u Pirotu i u još tri opštine Pirotskog okruga- Babušnici, Beloj Palanci i Dimitrovgradu – kaže Cenić.

 

Komentari učenika posle radionica

Učenici posle radionice popunjavaju evaluacione listiće na kojima ocenjuju radionicu. Neki od komentara koje su mladi imali nakon radionica bili su: “Korisno je zato što mogu da nam pomognu oko izbora fakulteta”, “Zanimljiv način prezentovanja”, “Puno novih korisnih informacija”, “Upoznavanje sa onim sto nas čeka”, “Usmeravaju nas na dobar put”, “Korisno je zbog podrške u pronalaženju sebe u raznim zanimanjima” i “Zanimljivi predavači koji drže pažnju”.

 

Tekst i foto: Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković