Pirot: ŠTA O NOVOM JAVNOM POZIVU ZA POSLODAVCE “ZAPOSLENI PO MERI VAŠEG BIZNISA” KAŽU U PIROTSKOM JOB INFO CENTRU

U okviru projekta “Znanjem do posla” objavljen je novi treći poziv za poslodavce “Zaposleni po meri vašeg biznisa”. Projekat pruža finansijsku i tehničku podršku poslodavcima za organizovanje obuka na radnom mestu za mlade koji traže zaposlenje. Projekat “Znanjem do posla” za ovaj poziv izdvaja 50 miliona dinara za obuke na radnom mestu u Srbiji.

U JOB Info centru u Pirotu, lokalnom partneru na projektu, kažu da je projekat “Znanjem do posla” već nekoliko godina jedan od adekvatnih načina da se utiče na lokalni problem nezaposlenosti mladih i da stvara dobre preduslove za brže zapošljavanje mladih u Pirotu i okolini i pomaže lokalnu ekonomiju.

– Kroz ovaj projekat pruža se podrška svim onim kompanijama koje imaju potrebu za kompetentnom radnom snagom. Ovo je poziv za poslodavce ali i za mlade za obuke na radnom mestu za ona zanimanja koja traži privatni sektor. Dakle, ovo je poziv poslodavcima koji imaju potrebu za kvalifikovanim radnicima, a koji mogu da obezbede uslove za organizovanje obuka na radnom mestu. Ovaj program podrške olakšaće poslodavcima da kroz organizovanje obuka na radnom mestu u svojim kompanijama obuče mlade u skladu sa svojim potrebama, dok će mladima pružiti mogućnost da nauče one veštine koje se traže na tržištu rada i tako lakše dođu do posla – kaže Mira Zlatkov iz JOB Info centra u Pirotu.

Prema njenim rečima, osnovni uslov za prijavu je da kompanija posluje duže od dve godine i da ima minimum tri radnika sa punim radnim vremenom

 

 

– Poslodavci besplatno dobijaju odabir i selekciju mogućih polaznika, kao i besplatnu obuku mentora u kompanijama. Takođe, jedan od benefita za kompanije je i podrška prilikom organizovanja samog procesa obuke, a biće pokriven i deo troškova vezanih za obezbeđenje materijala, opreme i radnih uniformi za obuku. Tu je i veoma bitan segment koji je obezbeđen kroz projekat, a to je naknada za polaznike tokom obuke. Ne treba zaboraviti i prednost koju komapnije kroz ovaj projekat dobijaju, sam program obuke u kompanijama, koji se kreira u saradnji sa međunarodnim stručnjacima- kaže Zlatkov.

Govoreći o ranijem ciklusu obuka i realizaciji projekta “Znanjem do posla” u Pirotu, Mira Zlatkov kaže da su u proteklom periodu u Pirotu razvili 29 različitih programa obuke.

– Na ovaj treći javni poziv mogu da se jave komopanije za već razvijene programe obuka za određena zanimanja, ali i za nova zanimanja koja su im potrebna. Efekti ranijih obuka su poznati. U ovim obukama je učestvovalo oko 20 kompanija, 80 mladih ljudi je prošlo različite obuke, a više od 50 odsto se nakon same obuke zaposlilo ili u kompanijama u kojima su se obučavali ili u partnerskim kompanijama. Nadamo se da će i ovaj poziv uroditi plodom. U ovom trenutku ne znamo koja će zanimanja biti na raspolaganju, ali će svakako biti obuka iz oblasti mašinske obrade metala, iz sektora usluga, ali naravno i neka nova zanimanja, a sve u skladu sa potrebama kompanija- kaže Zlatkov.

Poslodavci iz Pirotskog okruga i dela Nišavskog okruga mogu da se prijave ili dobiju dodatne informacije kod lokalnog partnera u Pirotu, JOB Info centar, ulica Bogojavljenska br. 3 u Pirotu, ili na mejl udruzenje.osvezenje@gmail.com, kao i broj telefona 010/501-820. Prijave zainteresovanih poslodavaca će se primati do utroška raspoloživih sredstava, a najkasnije do 31.marta naredne godine. Ocena podnetih prijava vršiće se na mesečnom nivou.

 

Obuke i u Nišavskom okrugu

– Novina je u ovom javnom pozivu što će se projektne aktivnosti “Znanjem do posla”, osim u Pirotskom realizovati i u Nišavskom okrugu, i to u Nišu, Doljevcu, Gadžinom Hanu i Merošinu. Dakle, na javni poziv projekta “Znanjem do posla” ove godine mogu da se prijave i kompanije iz ovih gradova susednog Nišavskog okruga – kaže Mira Zlatkov.

Tekst i foto: Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković