Kruševac:U Kruševcu je počela teorijska obuka mladih zainteresovanih za rad u proizvodnji drvenih gajbica, paleta i ramova za košnice u okviru projekta „Znanjem do posla“. Pre ulaska u proizvodnju mladi, nezaposleni Kruševljani steći će neophodna teorijska znanja, te proći jednomesečnu praktičnu obuku na radnom mestu. Praktičnoj obuci, koja će se sprovoditi u firmama „Eko papir“ (proizvodnja paleta i ramova za košnice) i „Saming“ (proizvodnja gajbica) prethodi petodnevna teorijska obuka, tokom koje mladi stiču osnovna znanja o toj proizvodnji.

S obzirom na to da su proizvodnje u te dve firme slične, ali da ima i specifičnosti, teoretičar paralelno upoznaje mlade sa pojedinostima oba tipa proizvodnje, kako bi mladi stekli predstavu o načinu rada u obe firme.

Teorijsku obuku polaznicima drži inženjer šumarstva za obradu drveta Milan Sladoje, koji je duže od decenije bio profesor praktične nastave finalne obrade drveta u kruševačkoj Politehničkoj školi. On napominje da mlade kroz teorijski deo priprema za kasniju praktičnu obuku.

 

 

– Sada im predstavljam proizvodnju u koju će ući uskoro. Veoma je bitno da nauče pravila zaštite na radu, da nauče detalje o materijalima sa kojima će raditi, o dimenzijama, merenjima. Između ostalog, pokazujem im kako da koriste šubler i nonijus, to su znanja koja će im svakako biti neophodna, kako tokom obuke, tako i u daljem radu u ovoj industriji – kaže Milan Sladoje.

S obzirom na to da većina polaznika nema prethodno iskustvo iz ove oblasti, praktikanti napreduju različitom brzinom, ali su zaniteresovani i spremni da uče.

Iako se školuje za vozača motornih vozila, Milanče Velisavljević (19) je odlučio da dođe na ovu obuku. Siguran je da bi ovaj zanat sutradan mogao da mu pomogne da lakše pronađe posao, mada bi, za sada, više voleo da radi kao vozač.

Lazar Đurđević (25), koji je nakon završenog društveno – jezičkog smera u kruševačkoj Gimnaziji studirao prava, sada je odlučio da dođe na ovu obuku i nauči nešto novo.

 

 

– Prija mi novo iskustvo i novo znanje, a mnogo mi znači i to što na ovaj način mogu da uspostavim nove kontakte, steknem nova poznanstva. Smatram da će mi sve to zajedno pomoći da lakše dođem do posla – kaže Lazar koji do sada nema nikakvo radno iskustvo.

Iako je studentkinja druge godine beogradskog Fakulteta za bezbednost Andrijana Odović (20) je odlučila da dođe na obuku. Želela je, kako kaže, da preko leta nauči nešto novo.

Inače, kroz program „Znanjem do posla“, u okviru kog se organizuju obuke na radnom mestu, u dve kruševačke firme ove godine su se obučavali polaznici za rad proizvodnji kartonskih kutija, a prošle godine su obuke sprovedene za šivače, gumarske tehničare, zubne tehničare te knjigovođe.

 

Tekst i foto Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković