Pirot: Piroćanka Marta Gagić (19) posle završene obuke došla do posla

Nekoliko Romkinja Pirota koje su se u okviru projekta ‘’Znanjem do posla’’ obučavale za vrtlarke, poslastičarke, gerontodomaćice i kozmetičarke, posle uspešno završene obuke našle su posao, srećne što im je tako stečeni sertifikat prokrčio put do poslodavaca.

Među 23 polaznice ovog programa bila je i devetnaestogodišnja Marta Gagić.  Ona je imala završenu  samo osnovnu školu, ali je posle nje završila kurs za pekara u Pekari “Abakus’’, dok je  okviru projekta ‘’Znanjem do posla’’ uspešno prošla i obuku za poslastičara u Poslastičarnici ‘’Rafaelo’’ u Pirotu.

 

Marta pre mesec dana počela je da radi u jednoj privatnoj firmi u Pirotu koja pripema gotova jela, gde stečena znanja primenjuje u praksi.

 

“Veoma sam srećna zbog toga”, kaže nasmejana Marta, dok užurbano priprema ribu za pečenje.

 

 

Priča da je obuka za ova dva zanimanja bila veoma interesantna i da je mnogo toga naučila.

 

“Tokom obuke pravili smo kolače, torte, sitne kolače… Obuka u Poslastičarnici ‘Rafaelo’ je trajala šest meseci i ja sada sve to mogu da radim samostalno. Obuku sam uspešno završila i to znanje mi veoma koristi i u ovom poslu”, kaže zadovoljno Marta.

 

Dodaje da je dobijanjem posla u ovoj firmi koja priprema gotova jela, otvorena potpuno nova stranica u njenom životu.

 

“Nisam se nadala da ću dobiti ovaj posao, ali sam veoma srećna što mogu da radim i da sve ono što sam naučila primenim”, navodi  Marta.

 

Svesna je, kaže, da nije bilo projekta “Znanjem do posla” ne bi ni razmišljala o nekom kursu, niti bi mogla da se nada bilo kakvom poslu,  jer je bila bez ikakvih kvalifikacija.

 

 

“Udruženje  ‘Ternipe’,  koje je u Pirotu bilo anagažovano kao partner u obuci Rokminja, pomoglo  mi je da se uključim u ovaj projekat. Posebno sam zahvalna predsednici Udruženja Radmili Nešić koja nas je ohrabrivala i podsticala da krenemo na obuku. Da nije bilo toga, ne bih danas ni bila ovde. Ovde kuvamo pasulj, đuveč, sarmu, punjenu paprika, pečemo pastrmku i spremamo razna druga jela, navodi Marta i dodaje da se raduje poslu i zbog svog sina i da se nada da će dobiti stalno zaposlenje.

 

Ankica Drinić iz ove kompanije je veoma zadovoljna radom Marte Gagić.

 

“Veoma je odgovorna, marljiva i vredna i ja sam prezadovoljna njenim radom. Odlična je i lepo se uklopila. Ne znam koliko su joj ovi kursevi pomogli, ali vidim da brzo uči i vredna je” , kaže ona.

 

Tekst i foto:  Zoran Panić     Uredila: Sandra Vlatković