Knjaževac: Od aprila 2019. godine, od kada kao broker radi na programu ”Znanjem do posla”, Timočki klub uspostavio je kontakte sa brojnim kompanijama Zaječarskog okruga. U nekima od njih, čak polovina mladih polaznika nakon završene obuke na radnom mestu u okviru ovog projekta došlo je do zaposlenja.

 

Iskustva u radu na projektu ”Znanjem do posla” u Udruženju građana Timočki klub u Knjaževcu smatraju dragocenim za sve strane koje u njemu učestvuju.

 

”Prošle godine prijavili smo dva zanimanja – bravar monter i viljuškarista. Na obuku je krenulo 12 mladih ljudi, jedna osoba je na samom kraju odustala, dok je njih 11 završilo obuku, a petoro dobilo posao. Znači, naše iskustvo govori da je ovo zaista dobar program. Na nivou celog projekta, zapošljivost nakon završetka radne prakse iznosi 65 procenata, a naš je 50 odsto i to za samo nekoliko meseci realizacije programa”, kaže Snežana Pavković, direktorka Timočkog kluba.

 

Program ”Znanjem do posla” pokazao se kao dobar model za pronalaženje kadrova koji odgovaraju privredi, dodaje Pavkovićeva.

 

”Privrednici često gube vreme i resusre dovodeći u svoje kompanije ljude koji iz različitih razloga ne odgovaraju njihovim potrebama. Zato koriste priliku koju im pružamo da kroz projekat ”Znanjem do posla” upoznaju mlade ljude, vide njihove veštine i znanja, provere kako i koliko mogu da napreduju i uklope se u poslovanje same kompanije. Poslodavci imaju vremena da odluče, i u mnogo slučajeva upravo su se naše angažovanje, interesovanje mladih i potreba određene kompanije poklopili”.

 

Privrednici, uključeni u program dobili su i besplatnu obuku za mentore koji će raditi sa mladima, voditi ih kroz postupak rada u firmi, kroz proizvodni proces.

 

”Možete da zamislite kako izgleda kada mlada osoba dođe u firmu, ne zna ništa o samom poslu koji je čeka, niti o kodeksima ponašanja. Mnogo znači kada ispred sebe ima osobu koja će pomoći da se razreše sve nedoumice, koja ih vodi, daje instrukcije. Iako je kod mentora u početku postojala neka vrsta straha da li će to oni moći, na kraju obuke bili su ponosni na sebe. Mi ih nismo učili kako da rade svoj posao, već kako da komuniciraju sa mladima i da im na najbolji način prenesu ono što oni uspešno rade”, rekla je Snežana Pavković.

 

Uz postojećih 5 pilot opština i gradova, projekat ”Znanjem do posla” u ovoj godini svoje aktivnosti će implementirati u dodatnim opštinama, a pored Zaječarskog okruga, Timočki klub svoje brokerske usluge proširiće i na Svrljig, Aleksinac i Ražanj.

 

”Stupićemo u kontakt, pre svega sa lokalnim samoupravama koje su nove u ovom projektu, kako bismo predstavili program i nas kao brokere. Lokalne samouprave su nam veoma bitne i kako bismo se upoznali sa privrednicima u njihovoj lokalnoj zajednici, i objasnili da su dobrodošle kompanije koje prepoznaju agendu dostojanstvenog rada, kompanije koje brinu o svojim radnicima. U Knjaževcu imamo nove investitore, koji otvaraju nove proizvodne pogone i izrazili su potrebu za različitim profilima radnika. Pokušaćemo da i njih uključimo u ovu E2E priču, jer su do sada privrednici za sam projekat imali samo reči hvale. ”

 

Najveći izazov u vremenu koje dolazi biće pronaći mlade ljude željne da rade, ističe direktorka Timočkog kluba.

 

”Potreba za radnicima ne nedostaje. Nedostaju kvalitetni radnici. Demografska situacije je loša, dosta je mladih na selu, teško je doći do njih, pružiti im pravu informaciju, animirati ih da krenu da rade. Postoje zablude da će više zaraditi ako odu u inostranstvo, ne računajući da tu postoje razni troškovi, prepreke. Oni koji odu, pa se vrate – to znaju, ali njihovi prijatelji koji nisu nikada izašli iz Srbije i dalje smatraju da su neki poslovi van zemlje mnogo profitabilniji. Iskreno se nadam da ćemo pomerti starosnu granicu. Jesu nama mladi u fokusu, ali bismo voleli da damo šansu i malo starijima, jer potreba je i kod njih jako velika,” zaključila je za portal Znanjem do posla Snežana Pavković.

 

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković