Novi Pazar: Novopazarka Majda Salković, vlasnica je centra za estetsku rehabilitaciju “ReGen”, a na ideju da osnuje svoju firmu i pokrene sopstveni biznis, kaže, uticalo je i to što je pohađala radionicu psihološkog osnaživanja koju je, u sklopu projekta “Znanjem do posla”, organizovalo Udruženje psihologa iz Novog Pazara.

 

Ova dvadesetpetogodišnjakinja, koja ima diplomu master terapeuta rehabilitacije, kaže za E2E da je, pored formalnog obrazovanja, do ideje i puta do “ReGena” dovela i bogata neformalna edukacija iz koje se izdvaja i ova radionica psihološkog osnaživanja.

 

– U okruženju koje pesimistično ističe male mogućnosti za razvoj individue u poslovnom smislu ovakvi seminari su blago jer nas podsećaju da daltonizam okoline ne znači da svet mora biti siv i za nas. Ne želim nekog da podstaknem da izgubi dodir sa realnošću, ali ako bismo osvestili snagu naše vizije da tu realnost menja, ne bismo se toliko plašili što krećemo malim koracima. Važno je da krenemo, makar to značilo da samo napišemo ili nacrtamo početne korake – kaže Majda.

 

Centar koji je osnovala, objašnjava, nudi tretmane, proizvode, programe i savete koji su se pokazali kao najefikasniji u reprogramiranju genetike na zdraviji, funkcionalniji i samim tim lepši režim.

 

– Ime oslikava uverenje da geni nisu osuda, već predispozicija koja će se ispoljavati onako kako mi to dozvolimo: zdravim ili nezdravim načinom života. Kroz prizmu oficijalne medicine, naučno potkrepljenim metodama, ostvarenju ovog cilja pristupa se holistički – dodaje ona.

 

 

Ističe da “ReGen” nije samo novi rehabilitacioni centar već i “mesto gde se rađa novi pravac u medicinskoj estetici koji je preko potreban u moru agresivnog, neprirodnog i nametljivog pristupa lepoti koji neretko narušava zdravlje”.

 

Kroz radionice psihološkog osnaživanja Udruženja psihologa Novi Pazar, partnera na projektu “Znanjem do posla” u ovom delu Srbije, prošlo je više desetina mladih, uglavnom učenika i studenata.

 

Psiholog i karijerna savetnica Emina Totić kaže da su radionice bile prilagođene polaznicama i da su na njima obrađivane teme od značaja za srednjoškolce.

 

– Najviše smo radili na motivaciji, podizanju samopouzdanja i emocijama. Učili smo i o veštinama različitih oblika komunikacije, kako da nenasilno rešavaju probleme – ističe Totić.

 

Radionice psihološkog osnaživanja su samo jedna od aktivnosti karijernog savetovanja, a usluge Udruženja psihologa koristilo je više od 2.250 žitelja Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške.

 

U sklopu projekta “Znanjem do posla” koji podržava Vlada Švajcarske, organizovane su i obuke na radnom mestu za zanimanja konobara, šivača lake konfekcije, turističkih animatora i ličnih pratilaca kroz koje je pohađalo više od 100 nezaposlenih iz ovog kraja, a većina je kasnije i dobila posao.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković